Trygghet och gemenskap

Studentboende på Karen Blixens Boulevard i Gellerup utanför Århus.

Akustiktak från Troldtekt i bostadsbyggnad
Photo: Thomas Mølvig, architect

Den nya byggnaden, AARHUS Kollegiet, ligger i ett nytt, intressant område i Gellerup. Den är högt belägen, vilket ger en fantastisk utsikt från de övre våningarna. Dessutom är byggnaden omgiven av andra prestigefyllda projekt, som t.ex. Blixens – den kommunala kontorsbyggnaden som har blivit en symbol för Gellerups förvandling. I närheten ligger också Bazar Vest, som med sin dynamiska mångfald representerar miljön i området.

Med sina lådformade huskroppar är AARHUS Kollegiet ett typexempel på dagens bostadsbyggande. Speciellt för projektet är variationen i fasaderna, med små övergångar och olika färger på teglet. Höjden på de olika husblocken varierar, med ett fyrkantigt 7-våningstorn i det sydöstra hörnet som högsta punkt. Totalt utgör studentboendet ett helt kvarter med två innergårdar.

Livligt kvarter med plats för avskildhet

Syftet med ett studentboende är att skapa en trygg och ekonomiskt rimlig ram för unga studenter som flyttar till staden. AARHUS Kollegiet är därför uppdelat i sju kluster, som uppmuntrar till gemenskap. Lägenheterna har egna balkonger, men också stora gemensamma utrymmen och loungeområden, där de boende kan umgås.

I alla lägenheter finns pentry och badrum/toalett. Bostäderna är relativt små till ytan, men i gengäld har man fokuserat på attraktiva gemensamhetsutrymmen. Det finns välutrustade kök/allrum, och i den stora loungen vid huvudentrén är det högt i tak och gott om plats för större evenemang. Dessutom finns det takterrasser med fin utsikt.

De gemensamma utrymmena varierar i storlek och utgörs i huvudsak av hårda ytor som rå betong och glas. Det har gjort det nödvändigt att integrera effektiv akustisk dämpning, för att minska efterklangstiden till en rimlig nivå. Därför har Troldtekt akustikplattor monterats på både tak- och väggytor. Det skapar en estetisk helhet i de gemensamma utrymmena och säkerställer att lokalerna kan användas till det de är utformade för – social samvaro och trivsel.