Hållbar utsmyckning

Hildis Have ligger som en oas mitt i Hillerød. Bostadsbebyggelsen omges av ett gemensamt grönområde medan bilarna hänvisas till en parkering under markplan. Här har hållbarhet inplanerats i alla steg.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

De totalt 84 bostäderna är fördelade på fem huskroppar med varierande karaktär. I en av byggnaderna finns 24 bostäder som utgör ett seniorboende. På markplan har seniorbostäderna en gemensam lokal med utgång till en terrass. Rummet har ett jämnt inflöde av dagsljus och ger möjlighet flexibel inredning.

Troldtekt tiles i vitt pryder väggen runt terrassdörrar och tv, och fungerar samtidigt som både integrerad utsmyckning och akustikreglering.

Byggnaden har även en gemensam takterrass och ett gemensamt allrum i slutet av en korridor. Även här har Troldtekt tiles använts i korridorens tak samt i det gemensamma utrymmet. Här är det en vinröd väggyta som ger miljön en egen stil.

Krav på materialen

Bostadsbebyggelsen är Svanenmärkt – Svanen en nordisk miljömärkning vars syfte är att minska miljöbelastningen, och som ställer krav på energieffektivitet, inomhusklimat och material.

Det innebär att bygget har skett med stort fokus på materialens egenskaper utifrån hur miljövänliga och återvinningsbara de är. I det sammanhanget är Troldtekt godkänt för användning och bidrar samtidigt till en bra akustik.

De andra bostäderna i Hildis Have har också en gemensam lokal, och här används Troldtekt line i vitt i taken, medan den ena väggytan är klädd med Troldtekt tiles i en varm färg.

Troldtekt-lösningarna är väl integrerade i de gemensamma faciliteterna och ger därmed ett designuttryck som är både robust och elegant.