Sønderborg seniorboende

Det här är ett ovanligt lyckat projekt där de enskilda delarna tillsammans bildar en större helhet. Läget är suveränt med fantastisk utsikt över Als sund i Sønderborg. Huset ligger bara några meter från kajkanten, där man kan sjösätta kajaken eller bara njuta av solen på träbryggan.

Sønderborg seniorboende består av hyresrätter för personer över 50 år som har sålt villan eller gården och vill ha ett enklare liv med god granngemenskap. Det gemensamma står i centrum, samtidigt som privatlivet och den personliga integriteten respekteras.

Arkitekturen signerad Reiulf Ramstad Arkitekter håller också högsta klass. Den norska arkitektbyrån slog igenom i Danmark 2021 med Kornets hus på Nordjylland och har nu öppnat en filial i Århus. Den leds av den erfarna arkitektduon Per Fischer och Thomas Carstens.

 

En del av Frank Gehrys översiktsplan

De tre kubformade byggnaderna passar perfekt in i Frank Gehrys översiktsplan för Sønderborgs strandpromenad. Enligt planen ska byggnadskropparnas placering vara oregelbunden. På så sätt blir husen mer skulpturala och utomhusutrymmena mer intressanta. Kuberna har fina proportioner och murverket har generösa fogar, vilket ger fasaderna ett rustikt utseende, lite som ett grovt bröd direkt från ugnen.

Lägenheterna har stora fönsterpartier och altaner i sydvästläge, och på taken finns gemensamma utomhusytor med så kallade topplounger. På bottenvåningen finns verkstäder och ett gemensamt kök med tillhörande matsal, aktivitetslokal samt bibliotek.

I gemenskapsutrymmena sitter Troldtekt line ventilation, som med sin svarta, räfflade yta ger en vacker bakgrund till den smakfulla möbleringen. Och även när det är många människor i lokalen är luften behagligt frisk och akustiken under full kontroll. På väggen i matsalen sitter också Troldtekt line, vilket ger en visuell närkontakt med en avskalad design med nordiska rötter.

I verkstaden är inredningen enklare, men även här används Troldtekt line med ultrafin struktur – en absolut nödvändighet för att efterklangen och maskinljuden ska hållas på en rimlig nivå. I de här lokalerna kan kreativiteten stärka gemenskapen och nya vänskapsband skapas.