Ljus och luftig samlingslokal

I tre års tid har bostadsrättsföreningen Boli.nu renoverat Skanseparken i Fredericia, som numera består av 330 attraktiva lägenheter och en samlingslokal. Designlösningen Troldtekt® line ger bra akustik och ett sunt inomhusklimat i samlingslokalen.

Bra akustik och hälsosamt inomhusklimat i hemmet med akustiktak från Troldtekt
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Bostadsområdet Skanseparken i Fredericia uppfördes 1965 och ägs av bostadsrättsföreningen Boli.nu. Skanseparken har genomgått en omfattande renovering, som blev klar i oktober 2020. I samband med renoveringen har dessutom Skansehuset tillkommit. Det är en 500 kvadratmeter stor samlingslokal, där 350 kvadratmeter används som gemensamhetsutrymme och övriga delar som tvättstuga och vaktmästarkontor. Hela renoveringsprojektet har genomförts med bidrag från Landsbyggefonden.

Idén till renoveringen och Skansehuset kom från Creo Arkitekter, och det är Rambøll och arkitekten Thomas Thomsen som har drivit projektet. Eigil Rasmussen A/S har varit huvudentreprenör.

Ett hus med många möjligheter

Skansehuset har en så kallad atriumgård, vilket innebär att byggnaden är uppförd kring en centralt belägen gårdsmiljö. Själva huset har både stora och små rum, som de boende kan utnyttja till olika aktiviteter. Stora glaspartier vetter ut mot innergården och parken runtomkring, och man har arbetat mycket med ljusa ytor som bryts av med enskilda väggar i varma gula och orangefärgade toner.

Huset omges av en terrass och gemensamhetsytor med planteringar, små oaser och gröna avskärmningar, med utgångspunkt från omgivningen. Det finns också bord och bänkar som de boende kan flytta runt, beroende på var solen befinner sig.

Önskemål från de boende

För att skapa ett ökat engagemang höll man workshops där de boende fick komma med förslag på hur den nya samlingslokalen skulle se ut. På önskelistan stod bland annat en multisal, mindre rum, café, optimerad AV-utrustning och inte minst bra ljusinsläpp. Alla önskemål blev uppfyllda.

– Skansehuset ska vara en samlingspunkt för de boende i Skanseparken. Tanken är att huset så småningom ska användas till exempelvis föreläsningar och andra evenemang som drivs av ideella krafter. Dessutom kan det fungera lite som ett bibliotek, där man kan sätta sig och läsa tidningen eller en bok. Vi för också en dialog med DGI om möjliga aktiviteter, säger Jens Christian Lybecker, vd på Boli.nu.

Akustik och snygg design

I samlingslokalen har man installerat designlösningen Troldtekt line, vars längsgående spår ger ett lugnt intryck.

– Vi kände igen Troldtekts produkter från ett annat aktivitetshus i vår bostadsrättsförening, med spännande möjligheter även för det här projektet. Det var viktigt med både bra belysning och god akustik, eftersom det rör sig om rum som annars kan bli jobbiga att visas i, säger Jens Christian Lybecker och fortsätter:

– Akustiken har blivit helt fantastisk. Man kan höra varandra genom hela rummet på ett behagligt sätt. Vi har testat detta både på stora fysiska möten och onlinemöten, och vi är mycket nöjda. Det är likadant med belysningen.