En sjöhest i stor skala

Tittar man på bostadsområdet Søhesten från Ringgadebroen i Aarhus är det tydligt att Boligforeningen Ringgårdens kvarter på Godsbanen ser ut som en sjöhäst. Detta har snabbt gett byggnaden en stark identitet.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect MAA

Byggnaden består av åtta sammanhängande delar i fallande höjd från tio till fyra våningar som är förskjutna i förhållande varandra, vilket gör att byggnaden i plan för tankarna till en sjöhäst. Området runt Godsbanen utvecklas snabbt, där den ena byggnaden efter den andra skjuter upp ur marken, däribland stadens nya arkitekturskola.

CUBO Arkitekter, som har ritat den prisbelönta byggnaden, har förstått att minska skalan i bostadsområdet, vilket precis som materialvalet gör byggnaden mer välkomnande för individen.

Människan som utgångspunkt

På bottenvåningen har man lagt många gemensamma utrymmen och möjlighet till mindre affärsverksamheter. Mot gathörnet finns ett stort ljust samlingsrum som kan användas för allt från födelsedagar till avdelningsmöten. Samlingsrummet är utsmyckat av konstnären Morten Tropp, som också har gjort en väggmålning i street art-stil utanför. Till samlingsrummet hör ett stort kök.

Vid ingången till samlingsrummet finns en gemensam cykelverkstad. Här används svart Troldtekt, som ger en bra akustik och en fin struktur till rummet. I den gemensamma tvättstugan används också Troldtekt.

Via de gemensamma utrymmena kommer man även ut till åtta takterrasser, som har en vacker utsikt över staden. Fasaderna är gjorda i ett rödaktigt tegel, vilket ger distinkta skuggeffekter och därmed också en stor variation av uttryck i fasaden i kombination med balkonger i stål, som har samma färg som teglet.

Den mänskliga upplevelsen och beteendet har också integrerats i entréerna, som är indragna nischer med betongytor med glespanel.