Passivhus ger nytt liv till 300 år gammal gård

Stenberg i Hudiksvall är en gård där det har bott människor sedan 1700-talet. Nu har den omvandlats till åtta lägenheter som är uppförda enligt passivhusstandarden. Här har man valt Troldtekt line i naturgrå till alla lägenheter.

Hudiksvall ligger i Hälsingland och där har Klas Boman bott och arbetat fram till för ett par år sedan då gården omvandlades till ett större bostads- och renoveringsprojekt.

– I 40 år har gården fungerat som arbetsplats för mitt gamla företag, men när vi 2017 sålde företaget stod vi med 800 tomma kvadratmeter. Då bestämde vi oss för att skapa bostäder av de gamla kontorslokalerna, berättar Klas Boman, ägare av Boman&Compani.

 

Återanvändning och passivhusstandard

Idag rymmer gården åtta lägenheter, varav tre är helt nybyggda och fyra totalrenoverade. I den åttonde lägenheten bor Klas Boman med sin familj. Totalt är det 1 254 kvadratmeter boyta, och den största lägenheten är på 243 kvadratmeter och den minsta på 116 kvadratmeter.

– Målet med vårt projekt är att visa hur man kan bygga och bo med lågt CO2-avtryck och att det är möjligt att bygga så att husen håller i 300 år till. Alla material är utvalda ur ett livscykelperspektiv, uppger man.

– Vi har återanvänt så mycket som möjligt. Från det äldsta kvarvarande huset på gården – en timmerstuga från mitten av 1700-talet – har vi återanvänt timret till en ny fasad. Det nya huset liknar det gamla huset, men det är bara panelen som är gammal, resten är nytt.

Bostäderna är byggda enligt passivhusstandarden. Det har även inneburit att hantverkarna behövt utbildas i att bygga utifrån krav på miljö- och klimatförhållanden samt rätt materialval.

 

Troldtekt som del av designen

Innerväggarna är i kryssfanér av björk och till taket i sex av de åtta lägenheterna har man valt akustikplattor från Troldtekt.

– Troldtekt är fantastiskt på flera punkter. Cradle to Cradle-konceptet som Troldtekt följer är imponerande och inspirerande, och tillsammans med de goda produktegenskaperna samt snabb och enkel montering var valet självklart, säger Klas Boman.

Det är viktigt med bra ljudabsorption eftersom takhöjden är mellan 3,4 och 6,5 meter och golven är i betong och ek. Här utmärker sig Troldtekt genom att absorbera ljudet mycket effektivt.

– Troldtekt line i naturgrå passade fantastiskt bra till våra kryssfanérväggar i björk och de grå betonggolven. Det skapar enkelhet, raka linjer och en tydlig design som går igen i alla lägenheter.