Dubbla certifieringar i nya studentbostäder

De nybyggda studentbostäderna Studion[Home] för DTU:s studenter och gästforskare är både DGNB-certifierade och Svanenmärkta. Pensiondanmark och Boligfonden DTU står bakom och Vandkunsten har ritat projektet, där det finns Troldtekt-tak i gemensamma utrymmen.

Photo: Thorbjørn Hansen, Kontraframe

I Ballerup har 300 studentbostäder byggts och i Lundtofte 491 enligt konceptet Studio[Home], som Pensiondanmark och Boligfonden DTU står bakom. Arkitektbyrån Vandkunsten har ritat projektet, som sattes igång 2019.

Hållbarhet genomsyrar bostäderna, som har fått både hållbarhetscertifieringen DGNB på guldnivå och Svanenmärkningen. Det resulterade i ett omnämnande vid Building Awards 2021, där projektet fick ta emot Projektutvecklingspriset.

I studentbostädernas gemensamma utrymmen har Troldtekt akustik i naturträ valts ut för att säkerställa bra akustik och behagligt ljud i de områden där många studenter vistas under dagen. När det gäller designen interagerar de ljusa Troldtekt-plattorna med resten av inredningen, där främst trä har använts och vita ytor har valts.

 

Väl genomtänkta kvadratmeter

Varje lägenhet i Studio[Home] är 30 kvadratmeter och alla tillverkas som rumsmoduler i trä byggda av företaget Scandi Byg. Syftet med modulerna är att projektet så småningom ska kunna skalas upp.

Förvaring och platsutnyttjande har tänkts in i designen, där det till exempel finns inbyggd förvaring ovanför och under sängen samt en sittnisch i fönsterkarmen.

Som en del av konceptet hyrs bostäderna ut med möbler tillverkade i plywood av det danska designföretaget Stykka. Möblerna är utformade så att du enkelt kan byta ut defekta delar – hyresvärden skannar bara möbeln med en app och så beställs en reservdel. Det hjälper till att göra möblerna hållbara över tid.

Både materialvalet med främst trä, tillhörande möbler och tankesättet med en långsiktig design med möjlighet att ersätta delar ger en betydande koldioxid- och resursbesparing. Dessutom är konceptet skalbart och kan att spridas till andra platser.