Hälsan i topp

Vordingborg är en gammal köpstad på Sydsjälland. Staden har en lång historia med bland annat landmärket Gåsetårnet, som är det enda helt bevarade borgtornet i Danmark. I stadens utkant har man just byggt en privat hälsocentral som till vardags kallas ”Sundhed på Toppen” (sv. ung. Hälsan i topp).

Akustiktak från Troldtekt i vårdbyggnad
Photo: Thomas Mølvig

Platsen har valts med omsorg. Dels ligger byggnaden med en mycket synlig fasad ut mot den hårt trafikerade Københavnervej, dels är man granne med träningscentret DGI Centeret, som också arbetar med en kropp i balans. Dessutom finns det nu 20 parkeringsplatser, vilket gör att man slipper de tidigare problemen med att det aldrig fanns tillräckligt med parkeringsplatser på den förra adressen i centrum.

Hälsa och frisk luft

Det är makarna Søren Bylling och Gunhild Rasmussen – båda kiropraktorer – som har byggt hälsocentralen, som delas med flera andra terapeuter. Själva byggnaden är väldigt enkel i sin utformning; vita betongelement i två våningar och ett svart valmat tak. På taket finns en solcellsanläggning med 60 paneler och en effekt på 18 kW som kraftigt minskar kostnaden för klimatanläggningens elförbrukning.

Ingången, eller foajén, är också ett trapphus i dubbel höjd, och här har man monterat vitmålade Troldtekt-akustiktak som passar bra in i den enkla, minimalistiska stilen. Receptionen har en mer hemtrevlig atmosfär med trägolv, trälameller på väggarna och disken. Samtidigt fungerar utrymmet som ett stort väntrum för patienterna till de olika behandlingsformerna. Senare under året kommer bl.a. ett gym för specialträning att inrättas på övervåningen.