Boende för äldre med autism

Det är en hemtrevlig och välkomnande miljö i Seniorhuset i Hinnerup. Ruth sitter på sin bänk vid sitt eget rum och tittar på aktiviteterna i det gemensamma utrymmet.

Troldtekt, seniorhus Hinnerup
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

De fyra bostäderna i Seniorhuset och de tillhörande faciliteterna uppskattas av de boende som alla har autismspektrumdiagnoser och tidigare bodde i en annan byggnad i närheten. I detta byggprojekt med stöd av Realdania har man för första gången arbetat utifrån livssituationen för äldre med autism och försökt skaffa sig kunskap om gruppens särskilda behov.

Arkitekten Mette Wienberg blev inbjuden att delta i tävlingen som var en experimentell process med modeller och mycket dialog. Mette Wienberg berättar att hon och Line Frier har arbetat mycket med planlösningen, materialen och färgerna i projektet. De är alla komponenter som ska bidra till att bostaden upplevs som ett tryggt, intimt och personligt rum att utgå ifrån när man tar del av gemenskapen. De boende har fönster mot korridorsområdet och till de gemensamma utrymmena bryter glaspartier ned gränserna mellan rummen. I alla rum är ingången inramad av en nisch med en bänk och en växt som fungerar som en trygg övergångszon mellan det privata och gemensamma utrymmet.

Troldtekt används i taket på de gemensamma utrymmena för att bidra till en bra ljudmiljö som ger närvaro och sinnesro. Taken bryts av med fina ljusdetaljer. Ljusinsläppen skapar en positiv stämning i kombination med gröna färger. Mette Wienberg berättar om valet av grönt: ” Grön är en klassisk upplyftande färg som används både inomhus och utomhus här. Färgen passar till den organiska planlösningen, den stärker kontakten mellan insidan och utsidan och tillsammans med planteringarna skapar den en harmonisk helhet”.