Läkarmottagning i blida toner

Där receptionen tidigare låg på sjukhuset i Frederikshavn har Arkitektfirmaet Hovaldt skapat en modern och inbjudande läkarmottagning med optimala faciliteter.

Akustiktak från Troldtekt i vårdbyggnad
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Även om läkarmottagningen ligger vid sjukhuset är det första intrycket allt annat sjukhusmiljö. Här har man använt varma material, vänliga färger och gröna växter.

Flera praktiserande läkare i Frederikshavn har samlat sina adresser på läkarmottagningen Frederikshavn och samtidigt utvidgat faciliteterna så att det även finns plats för läkarstudenter, en barnmorska, en sjukgymnast och så klart ett antal sjuksköterskor.

Inredningen är mycket flexibel så att behandlingsrummen, som ligger ytterst längs fasaderna, utnyttjas i hög grad. Mitt i mottagningen ligger bland annat ett akutrum med tillhörande utrustning installerad.

Varma element i inredningen

Troldtekt akustikplattor har använts som ett genomgående material i samtliga rum och ger bokstavligt talat ro på läkarmottagningen, där akustiken är viktig i både väntrum och under konsultationer.

Arkitektfirmaet Hovaldt har genom en tät dialog med läkarna hittat fram till den inbjudande och varma stilen som löper som en röd tråd i den nya inredningen.

Väntrummen är inredda med små nischer där trälister framhäver den vänliga stämningen. Trä används också som uttryck på golvet i behandlingsrummen. De mjuka blå och gröna nyanserna matchar träet och skapar variation i rummen.

Även taken har utformats med omtanke, med ett fint samspel mellan Troldtekt akustikplattorna och belysningen som är snyggt integrerad.