Mjuka material med skarpt uttryck

Texturen är mycket framträdande i sommarhuset vid Nissum Bredning i Thy. Huset ligger ända nere vid vattnet och ljuset är därför både starkt och mycket varierat.

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i vårdbyggnader
Photo: Helene Høyer Mikkelsen

UlykkesPatientForeningen har låtit bygga detta sommarhus för sina medlemmar. Huset har ett fantastiskt läge – omgivet av granar och med utsikt över fjorden. Arkitektoniskt är huset mycket enkelt till sin konstruktion med ett centralt och väl upplyst vardagsrum med kök och utgång i samma nivå till en stor träterrass på båda sidor av huset. Huset är också utformat med fokus på hög tillgänglighet för personer med fysiska funktionshinder och deras assistenter.

På varje sida av vardagsrummet finns rum och badrum med plats för totalt fem personer. På entrésidan finns i anslutning till terrassen en mindre terrass med tak, så att man när som helst kan få lä i det annars ganska kärva landskapet. Fasaderna är i cederträ som snabbt har ändrat utseende där det har exponerats för sol. På entrésidan ger det fortfarande ett mycket varmt och välkomnande intryck.

Kontrast och sammanhang

Arkitekten Jon Hune har också noga övervägt materialen inomhus. Byggherren ville ha underhållsfria och naturliga material, vilket Jon Hune tyckte var självklart i denna byggnad. Därför har huset byggts i en kombination av trä och tegelsten från lokala Helligsø Teglværk, vilket tillsammans med fanerskivorna ger mycket karaktär åt rummet.

På golven används stora klinkers och i taken Troldtekt akustikplattor i färgen naturträ, som förutom förbättrad akustik också ger ett elegant och exakt uttryck till taket. Trä, tegel, klinker och Troldtekt-tak har konsekvent använts i alla rum, och det är ett val som ger ett fint sammanhang och ett harmoniskt uttryck.

Ljuset från panoramafönstren förstärker materialens egenskaper – både deras mjuka, naturliga yta och deras tydliga uttryck. Sommarhuset ser nästan ut att ha ritats av materialen.