Platsanpassad inredning

Carlsbergbyen är en stadsdel som nu genomgår en intensiv utveckling, och med nyöppnade Alexanders Bistro precis bakom elefanterna hittar man en plats som är både klassisk och avslappnad.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect MAA

Alexander Beiers tanke bakom bistron var att skapa en vardaglig plats där lokalinvånarna kan komma och koppla av med allt från glass och kaffe till drycker, sallader och middag. Det är som ett vardagsrum i flera versioner, fördelade på flera nivåer och områden, inklusive en stor terrass.

I inredningen har det varit viktigt att referera till de väldigt speciella omgivningarna i den historiska stadsdelen. Därför återfinns färgen på byggnadens röda tegel i loungens möbler, och den buteljgröna färgen som valts till väggarna är en blinkning till fönsterkarmarna och Carlsberg. Den mörkgröna färgen ger rummen en intensiv känsla och understryker ställets varma och informella stämning. Mässingen och de gyllene färgerna i lamporna utgör en fin kontrast till den fylliga gröna färgen.

Mjuka, vita tak

Inredningen har Abita ansvarat för. De har med säker hand skapat balans mellan ett fint flow samt lugn och ro i enskilda områden. Bistron ligger i den ena änden och har utgång till terrassen. De genomgående akustiktaken från Troldtekt är spraymålade i en vit nyans som kan beskrivas som ljus lergrå.

I delen för sällskapsspel har man dessutom valt en designlösning med Troldtekt på en vägg för att ytterligare förbättra akustiken. Golven är på samma sätt genomgående, även i trappstegen, vilket ger en lugn helhet. I caféet serveras kaffe, Peter Beier-glass och choklad, och här har väggen svalare blå färg. Abita har även inrett Peter Beiers caféer och känner därför chokladmärket väl.