Danskt café med franska influenser

Efter att ha drivit Café Noisette i Horsens i 15 år, kände det dansk-franska paret Maiken och Christophe Daura att tiden var mogen för att öppna ytterligare ett café i Skanderborg. De har själva inrett lokalerna med det bästa från båda länderna.

Akustikplattor från Troldtekt skapar en behaglig rumsakustik och bidrar till den mysiga atmosfären i det franskinspirerade caféet
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Det gifta paret Maiken och Christophe Daura driver tillsammans café Noisette i Horsens, och nu även i Skanderborg, där de öppnade i maj 2020 efter några månaders försening på grund av corona.

Maiken sköter allt administrativt arbete och rycker även in som servitris när det behövs. Christophe, som ursprungligen kommer från Frankrike, är kock och lagar utsökta franska maträtter till gästerna.

– Konceptet är detsamma för båda caféerna. På dagen är det café och på kvällen restaurang, där vi serverar franska specialiteter. De franska rätterna har dock en dansk twist. Men man kan också äta brunch eller beställa en burgare, berättar Maiken.

Varma färger och sjöutsikt

Anledningen till att det nya caféet öppnades just i Skanderborg var att de hittade den perfekta lokalen. De såg möjligheterna direkt, även om byggnaden behövde renoveras.

– Det var en före detta klädbutik med fantastisk utsikt över Skanderborgsjön. I samband med totalrenoveringen ersatte vi väggen som vetter ut mot sjön med en glasfasad samt byggde till en terrass.

Inspirationen till inredningen har Maiken och Christophe hämtat lite varstans. Men de är inte mycket för den traditionellt nordiska stilen.

– Vi har valt varma färger i bruna toner på väggar och tapeter, och golvet påminner om massiva ekplankor. Tanken är att skapa en varm känsla i rummet. Det ska vara mysigt och samtidigt funktionellt, säger Maiken och fortsätter:

– Självklart har vi också franska inredningsdetaljer. På väggarna hänger till exempel gamla franska köksredskap, som kommer från Christophes mormor. Dessutom har vi mosaik som hans pappa har gjort och gamla dörrar.

Behaglig ljudnivå skapar trivsel

De personliga föremålen från Frankrike bidrar till att skapa en trivsam atmosfär för gästerna, men dessutom är det helt avgörande med en behaglig ljudnivå, enligt Maiken.

– Det finns inget värre än ett café där det ekar. Det är störande och man får känslan av att vara på en järnvägsstation. Därför frågade vi hantverkarna vad vi kunde göra, och de rekommenderade Troldtekt akustikplattor. Vi har monterat akustikplattor i taket på hela caféet och funderar starkt på att göra det även i Horsens.