Receptet på framgång

I den äldre stadsdelen vid Mejlgade i Århus ligger en ung restaurang med höga ambitioner om närvaro och hållbarhet, och som numera har en Michelin-staty stående mellan konserveringsburkar och flaskor.

Troldtekt, Restaurant Domestic, Aarhus
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

De fyra delägarna av restaurang Domestic har sedan oktober 2015 i såväl köket som serveringen fokuserat på närvaro och enkla rätter från lokala leverantörer på Östjylland. Och de har gjort det med en sådan övertygelse att de har tilldelats en Michelin-stjärna och blivit restaurangen som alla talar om i Århus.

Lokalen är diskret belägen på en bakgård, där det även tidigare har legat en restaurang. Går man in känner man omedelbart den professionella atmosfär som omger restaurangen. Inredningen präglas av vintagemöbler, slitna golv och rustika detaljer, och rätterna presenteras i ett genomtänkt och inbjudande ljus.

Hemtrevligt

Restaurang Domestic föredrar lokala, hållbara råvaror från välkända lantbrukare och leverantörer, och serverar de många smårätterna i ”en hemtrevlig miljö”, där varje gäst ska känna sig bekväm. I inredningen har man satsat på bekväma stolar, mjuka gardiner och god akustik.

Troldtekt-akustikplattorna i den höga lokalen dämpar akustiken och går fint ihop med de andra naturliga materialen i rummet. Troldtekt är ett återkommande material som används i både restaurangen, rackarstugan och orangeriet, där man ofta tar emot sällskap.

-------------------

Restaurant Domestic lyfts fram i Architecturedigests rekommendation: Why Design Lovers Should Visit Aarhus, Denmark