Samlingsplats i Carlsberg Byen

Kocken Adam Aamann har öppnat Aamanns Genbo på Kildepladsen i Carlsberg Byen, Köpenhamn. Här har man lyckats kombinera stadsdelens industriella anor med en modern atmosfär där maten står i fokus.

Troldtekt träullsplattor säkerställer bra akustik på restauranger
Photo: Helene Høyer Mikkelsen

På Genbo kan lokalbefolkningen köpa med sig bröd och takeaway, men också njuta av sitt morgonkaffe eller Aamanns smörrebröd i restaurangen. Lokalerna är rymliga med högt i tak, både i restaurang- och köksdelen, och tanken är att erbjuda en lokal samlingsplats. Den nya byggnaden passar arkitektoniskt väl in i Carlsberg Byens historiska ramar, där framför allt rött tegel är ett genomgående inslag. Omgivningen har fungerat som inspiration till restaurangen, som kännetecknas av traditionella och ärliga råvaror både vad gäller design och mat.

Aamanns är kända för sitt gedigna hantverk, sina lokala (och ofta ekologiska) råvaror och sin förmåga att ge klassiska maträtter en ny twist. Även inredningen präglas av gedigna och välkända material som trä, tegel och läder, men i nya, spännande kombinationer.

Återvinning och taktila material

– Vi har valt att delvis inreda restaurangen med vackra, gamla furumöbler istället för att köpa nytillverkade. Under ett års tid letade vi till exempel på olika loppisar, auktioner och DBA (danska motsvarigheten till Blocket) efter en klassisk stol designad av Rainer Daumiller, berättar Anders Busk Faarborg på ATM Design. Valet av stolar är karakteristiskt för designkonceptet, där allt är genomtänkt och möblernas patina bidrar till ställets charm och höga mysfaktor. Men även akustiken har ägnats stor uppmärksamhet.

Till taken har man valt svarta Troldtektplattor, som i kombination med övrig inredning förkortar efterklangstiden i rummet. I lokalen har man skapat små rum i rummet, med olika typer av trämöbler och skinnklädda soffor längs väggarna. Allt binds samman av växter i stora lerkrukor, noga utvalda lampor samt röda och träfärgade inredningsdetaljer. Den röda färgen är en medveten kontrast till den buteljgröna fasaden.