Lantlig charm med snits

Henne Kirkeby Kro är känt för sin restaurang som både har två Michelinstjärnor och egen köksträdgård. Men krogen har också exklusiva rum och sviter med tillhörande frukostrestaurang i Stallgården.

Akustiktak från Troldtekt på restaurang
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Frukostrestaurangen för krogens övernattande gäster ligger i Stallgården där det även finns tre övernattningsrum. Med utsikt över anläggningens 4 000 kvm stora köksträdgård njuter man av morgonkaffet i en lugn och skön atmosfär. Rummet balanserar mellan den autentiska stallarkitekturen och en modern inredning.

Det stora hörnfönstret öppnar upp rummet och är tydligt ett nytt ingrepp, precis som stålkonstruktionerna, som bär upp taket, som står som moderna ornament. Rummets tydligaste karaktärsdrag är taket som är öppet upp till nock med oljad douglasgran och bakomliggande, svarta Troldtekt akustikplattor.

Trälister och Troldtekt ger ett rustikt och akustiskt balanserat rum med behagligt ljud, oavsett om rummet används för frukost eller för en tillställning med musik.

Rustikt sammanhang

Även golven är rustika med tegel i fiskbensmönster. Teglet är en vink till det tidigare stallet men används även utomhus och skapar därmed en fin koppling mellan ute och inne och de existerande tegelmurarna.

Förutom Stallgården har även Granngården och Jägarhuset övernattningsrum. Tegnestuen Mejeriet har stått för renoveringen och nybyggnationen som knyter samman Henne Kirkeby Kro till en arkitektonisk och inbjudande helhet med respekt för de historiska byggnaderna och med modern komfort.

Den stora köksträdgården är samtidigt ett grönt rum som gästerna har tillgång till och som ger platsen en speciell, kulinarisk charm.