Innovativt koncept i industriella ramar

Tempowerk i Hamburg-Harburg erbjuder konferensrum, hotell och restaurang under ett och samma tak, i charmiga lokaler som kombinerar modern design med rustik industrikänsla.

Photo: Dipl.-Ing Olaf Wiechers

Över 100 företag har kontor i anslutning till gatan Tempowerkring, som ligger i ett lugnt område med bra läge i Hamburg-Harburg, söder om Elbe. Konferensanläggningen, som tidigare hette hit-Technologiepark, är nu rustad för framtiden och har slagit upp portarna med ett nytt, innovativt koncept. Det nya namnet Tempowerk knyter an till platsens historia – här låg en gång i tiden fabriken Harburger Tempowerk som fram till 1962 tillverkade det trehjuliga transportfordonet Tempo Hanseat.

Moderna lokaler med rustik charm

Efter en omfattande renovering har Tempowerks huvudbyggnad omvandlats till en modern konferensanläggning – med mötesrum, restaurang och hotell under ett och samma tak. Redan i den ljusa och luftiga foajén med tak upp till nock framträder byggnadens speciella charm tydligt. Mörka tegelpartier på väggarna, synliga ventilationsrör, en fristående eldstad, pelare, detaljer i glas och metall samt mörka klinkergolv skapar en unik industrikänsla.

Akustikplattor bidrar till den innovativa stilen

I entrén, som domineras av en mysig eldstad och text i 3D på väggarna, är det öppet upp till nock, där ljusa Troldtekt akustikplattor skapar en snygg kontrast mot inredningens mörka detaljer. Eftersom plattorna bara täcker delar av takytan får man intrycket av att renoveringsprojektet inte är helt avslutat, utan att man befinner sig mitt i en pågående process.

Olika material skapar industrikänsla

I anslutning till foajén ligger restaurangen, och på de övre våningsplanen finns konferensrum och hotell. Även här präglas inredningen av industriella designelement. Restaurangen kombinerar ljusa golv med träbord och ett öppet köks- och barområde i mörk färgskala. Fönster från golv till tak släpper in mycket ljus i lokalen, som erbjuder en mängd olika sittplatser för både små och stora grupper. Det är högt i tak och belysningen är monterad i metallskenor på de blå och svarta akustikplattorna, vilket ger ett elegant intryck.

Effektfullt med takplattor i olika färger

De ljusa, moderna konferensrummen på andra våning är flexibelt utformade för att kunna användas av mellan 20 och 150 personer. I anslutning till rummet ”Meisterbüro”, som kännetecknas av ljusa, behagliga färger och vardagsrumskänsla, finns dessutom en vinterträdgård med egen takterrass och underbar utsikt över hamnen. Takplattorna i svart och vitt skapar en snygg kontrast mot de ljusa golven och färgglada möblerna.

I det stora konferensrummet, som är utrustat med den senaste presentationstekniken, kombineras ljusa takplattor med ett grafiskt mönstrat golv i blått och vitt. Utanför konferensrummen ligger ett stort galleri med plats för socialt umgänge. Golvens och takplattornas blå toner är perfekt färgmatchade och ger tillsammans med väggarna ett harmoniskt intryck. Även här är taket bara delvis täckt av akustikplattor i form av akustiska öar, vilket framhäver betongtaket för ett extra effektfullt intryck.