Ny restaurang i det gamla zoo

London Zoo är en av Storbritanniens mest kända turistattraktioner och världens äldsta zoologiska trädgård. Den öppnade 1838 och rymmer närmare 20 000 djur fördelade på över 800 arter.

Troldtekt London Zoo SE
Photo: Alastair Lever

Nyligen sattes ännu ett rekord när en av Storbritanniens största restauranger för dagsgäster öppnade. Den nya Terrace Restaurant har därför tredubblat antalet matplatser och har nu plats för 700 gäster. Målet var att skapa ett funktionellt och effektivt rum, som ger de besökande en kvalitativ upplevelse och som samtidigt kan servera upp till 10 000 gäster om dagen. Troldtekt-tak har spelat en stor roll i arbetet med att skapa en spännande och akustiskt behaglig miljö till detta ovanligt stora antal gäster.

Arkitekter och inredningsarkitekter från SHH stod bakom förvandlingen, där restaurangen från 1920-talet byggdes om och byggdes ut som en del av ett treårigt projekt på 5,84 miljoner euro. Det omfattar en tillbyggnad i nivåer på framsidan av den gamla byggnaden – sex meter hög i dubbel höjd – med nya trappor upp till den utvidgade mellanvåningen samt två större terrasser, vilket ger byggnaden en yta på nästan 1 000 m². Helhetsintrycket är rent, rått och urbant med glas, trä, synlig mursten och stålstolpar samt ett iögonfallande räfflat tak i den höga tillbyggnaden.

Ett av arkitekternas viktigaste överväganden handlade om ljudabsorbering. Med så många hårda ytor i olika material i kombination med eko och entusiastiska samtal mellan de många gästerna var det viktigt att hitta en lösning, som skulle kunna komplettera den övergripande designen och skapa en användarvänlig miljö.

Det gjorde man genom att montera 400 m² fina akustikplattor från Troldtekt i taken under mellanvåningen. Plattorna på 1 200 x 500 x 35 mm har en naturlig finish och är monterade med ett dolt T35-skensystem.