Hållbar samlingspunkt

Hos Miklagaard påminns man om att god mat lagas från grunden och att den inställningen också skapar en känsla av att känna sig som hemma. Miklagaard är två matställen på var sitt gathörn och med var sin specialitet. Båda ställena ägs av den engagerade Yakup Ilhan.

Troldtekt träullsplattor säkerställer bra akustik på restauranger
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Miklagaard var vikingarnas namn på Konstantinopel och betyder ”Den stora gården”. Det har varit en inspirationskälla för ägarna av restaurangerna Miklagaard café & steakhouse och Pizza & Pasta, som har rötter vid Medelhavet. Så har historiska, kulturella och kulinariska linjer dragits tvärs över landsgränserna till Nordvest-kvarteret i Köpenhamn.

Matställena imponerar genom att insistera på att laga all mat från grunden och till exempel tillverka sin egen olivolja. Fokus på kvalitet och hållbarhet är genomgående i både maten och inredningen, som också understryker den gästfria upplevelsen.

Miklagaard café og steakhouse

Här serveras hemgjord glass, egenrostat kaffe och många andra produkter av hög kvalitet. I den ena änden hittar man den mer traditionellt inredda restaurangen med en meny med beskrivningar av särskilt utvalda råvaror.

Caféet och restaurangen utgörs av ett sammanhängande rum som ligger i ett gathörn. Med Troldtekt akustikplattor i taket har man skapat ett sammanhang, även om inredningen i övrigt skiftar mellan butik och lounge och restaurangens större men varierade inredning.

Troldtekttaken är i första hand svarta men med vita fält som ett effektfullt inslag som framhäver rummets form och lyser upp det. Med Troldtekt i taken har man även skapat bra akustik, vilket är avgörande för att få en god stämning i restaurangen.

Miklagaard Pizza & Pasta

I det motsatta hörnet ligger en lite mindre restaurang, där man har satsat på en rustik och intim inredning. Svarta Troldtekt akustikplattor skapar den intensiva stämningen, som framhävs av trä och specialbyggda möbler.

Inte heller här har något lämnats åt slumpen. Den smakfulla inredningen går helt i linje med maten som består av färsk pasta av hemgjort mjöl och pizza bakad i en specialbyggd stenugn. Kockarna arbetar mitt i rummet där gästerna kan följa tillagningen.