Det bästa från norr och öster

Restaurang Nam i Aalborg har snabbt etablerat sig som ett välbesökt matställe, som också erbjuder hämtmat. Restaurangens delägare och kock har sina rötter i både Asien och Danmark, vilket kommer till uttryck i både meny och inredning.

Troldtekt, Restaurant Nam, Aalborg
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Atmosfären är avkopplande och intim trots att den lilla restaurangen ligger på en av stadens mer trafikerade gator. Kontrasten mot gatans buller och neonljus blir tydlig så fort man går in i restaurangen. Här står god mat och gästerna i fokus.

Rätterna är inspirerade av det nordiska köket och lokala råvaror, men bär även stark prägel av asiatisk matkultur och teknik. Gästerna kring varje bord delar på flera smårätter enligt ett social dining-koncept. Köket ligger i nära anslutning till restaurangen, och fler smårätter ställs kontinuerligt ut på borden.

Mat och inredning hand i hand

Inredningen avspeglar Nams koncept, i en spännande kombination av det nordiska och det asiatiska uttrycket. Trä är det genomgående materialet och används framför allt för att skapa rum. Det ger lokalen en hemtrevlig och varm känsla, som förstärks av punktbelysningen vid borden.

Valet av material och färger är grafiskt och enkelt och för tankarna till asiatisk kultur. Taket är svart Troldtekt i ultrafin struktur. Därmed bildar taket en enhetlig, rogivande yta som binder samman de olika detaljerna.

Restaurangen ägs av paret Anne och Kim, som berättar att akustiken är en mycket viktig egenskap i lokalen, och att valet av Troldtekt föll sig naturligt.