NOMA åkte ”down under” i 10 veckor

Det var en mycket ovanlig pop up-restaurang, som Noma öppnade i Barangaroo i närheten av Sydney i Australien. Det var tänkt att restaurangen bara skulle vara öppen i 10 veckor - samma tanke, som när Noma 2015 flyttade till Tokyo i två månader.

Troldtekt Noma Autralia SE
Photo: Lendlease

Den berömde kocken René Redzepi och hans team från Danmark stod bakom pop up-initiativet, som designades och uppfördes på några få månader av ett australiskt design- och planeringssamarbete. Samarbetet leddes av Lendlease och huvudarkitekten Darren Kindrachuk.

Restaurangen omfattade cirka 500 kvadratmeter med huvudkök, utskänkning och matplatser, ett förberedelserum utomhus samt en gästlounge. Med plats för endast 56 matgäster fick 27 000 besvikna intresserade nöja sig med att stå på väntelistan!

En tolkning av ”Land och vatten”

Tanken bakom restaurangen var att tolka Nomas specialutvecklade kreationer och ge den en unik australisk identitet. Referenser till det australiska landskapet utgjorde – tillsammans med René Redzepis grundliga efterforskningar och val av naturliga australiska ingredienser – grunden för designtemat ”Land och vatten”.

I praktiken förknippades ”Land” med stampad jord, förkolnade eller träkolstäckta ytor och mörka färgval inne i restaurangen. Begreppet ”Vatten” tolkades i form av kontroll över naturliga ljus och skuggor, glasytor och rumslig volym, som kom till uttryck på restaurangens fasad.

Paralleller till Noma i Köpenhamn och restaurangens/kökets danska rötter integrerades diskret i designen. Materialvalet och inredningen bestod av ett begränsat antal produkter som var inköpta i Danmark och noga utvalda utifrån kvalitet och estetik.

I restaurangen valde man möbler designade av Carl Hansen, medan taken var klädda med akustikplattor från Troldtekt, som i Danmark och på världsmarknaden är känt för att minska buller och skapa en lugn och behaglig miljö.

--------------- 

FAKTA OM NOMA:

  • 4 gånger är Noma i Köpenhamn utsågs till världens bästa restaurang av den brittiska Restaurant Magazine (2010, 2011, 2012 och 2014)
  • 5 är den nuvarande plats på världsrankingen för Noma i Köpenhamn
  • 10 veckor lagade René Redzepi och hans team mat i Australien
  • 56 var antalet platser i Noma pop up-restaurangen i Sydney
  • 5 600 var det totala antalet platser under hela pop up-restaurangens livstid
  • 90 sekunder tog det innan alla borden i Noma Sydney var reserverade
  • 27 000 personer fick nöja sig med en plats på väntelistan