Grönt är skönt

Plantecaféen i Århus är både café och blomsteraffär i ett. Denna kombination ger platsen en inbjudande atmosfär och holistisk känsla.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect m.a.a.

Plantecaféen ligger i Æggepakkeriet – ett nytt bostadshus med företags- och butikslokaler i markplan beläget i Århus nya kreativa stadsdel vid Godsbanen, Institut for (X) och arkitektskolan. Tidigare låg det i en av de äldre byggnaderna vid Institut for (X), men i och med att stadsdelen utvecklades var man tvungen att flytta.

Nu har caféet en vacker gårdsyta på framsidan, vilket möjliggör uteservering och försäljning av kryddväxter. Blomsteraffären och caféet ligger i anslutning till varandra men har separata ingångar. I anslutning till caféet finns dessutom en lokal som hyrs ut till olika typer av evenemang.

Hållbara material 

Växter hänger både från taket och disken, och när solen skiner får man känslan av att vara i en djungel, vilket har en lugnande effekt. Möbler och porslin är till stor del second hand, vilket passar bra i den avslappnade atmosfären.

Till taken har man valt robusta Troldtekt-plattor, som tål den fuktiga växtmiljön och bidrar med god akustik i butiken, caféet och uthyrningslokalen. Troldtekt är ett dokumenterat hållbart material som bland annat är Cradle to Cradle®-certifierat på guldnivå. Fönsterpartiet som vetter mot mötesrummet är också av återvunnet material och bidrar till den charmiga miljön.

Sacha och Andreas, som startade Plantecaféen 2016, berättar: – "Vi ville skapa en visuellt stimulerande plats för kreativitet och trevligt umgänge".