Designhotell med utsikt över Rådhuset och Regnbuen

Radisson RED ligger på en av centrala Århus mest attraktiva adresser. Härifrån är det bara några minuters promenad till Musikhuset, Aros, Rådhuset och Strøget. Denna pulserande plats, där stadens klassiska byggnader i princip ligger på rad, är med andra ord perfekt för ett snyggt designhotell.

Akustiktak från Troldtekt i hotellbyggnad
Photo: Thomas Mølvig, arkitekt

Faktiskt låg det en servering och ett hotell på samma hörn för över 100 år sedan. Den gången hette det Kellers gård, men det något provinsiella huset gick inte att renovera och revs 2003. Det ersattes av den nuvarande 5-våningsbyggnaden, som passar bättre in bland de mer storskaliga husen kring Rådhustorget. I början inrymde det eleganta hörnhuset, med fasader i ljust Petersen-tegel och partier i profilerad koppar, en blandning av bostäder och kontor.

Röd färgklick och fokus på design

Nu när vi skriver 2020 har den internationella hotellkedjan Radisson flyttat in på samtliga 6 000 kvadratmeter med sitt koncept RED. Insidan har gjorts om i grunden, och en stor öppen innergård har täckts av ett glastak. Design står i fokus i hela byggnaden, liksom hållbarhet. I alla delar av hotellet finns röda färgklickar som ett genomgående tema.

Den fyra våningar höga ljusgården ger hotellgästerna ett fantastiskt mottagande. Här finns reception och loungeytor, och från vissa av de 78 rummen kan man följa allt som händer på innergården. I anslutning till ljusgården ligger kaféet/restaurangen, som har en mer intim atmosfär. Lokalen är inredd med röda soffor och röd konst, och de nästan osynliga svarta Troldtekttaken skapar en god och välbalanserad akustik.

Även i konferensrummet på andra sidan ljusgården sitter Troldtekts svarta akustikplattor med ultrafin struktur som harmonierar fint med den synliga tekniska utrustningen. Samma sak i entrédelen med sina karakteristiska röda rulltrappor.