Exklusiv wellness i den färöiska naturen

På Färöarna ligger Ress Spa, en del av Hotel Føroyar som öppnade för gäster i maj 2021. Scale Design står bakom inredningen som har tydliga kopplingar till omgivningens kärva natur. För lyfta fram det uttrycket har man valt naturgrå Troldtekt akustikplattor.

Photo: Per á Hædd

I utkanten av Tórshavn ligger Hotel Føroyar, vars ursprungliga historia går ända tillbaka till 1933. Hotellet fick dock sin nuvarande placering 1983 med en imponerande utsikt över huvudstaden Tórshavn, ön Nólsoy och Atlanten. Byggnaden ritades av den välkända danska arkitektbyrån Friis & Moltke och kännetecknas av de långa linjer som smälter in i landskapet. 

2020 byggdes hotellkapaciteten ut, och i maj 2021 var den lyxiga wellness-avdelningen Ress Spa redo att ta emot gäster. Spa-avdelningen erbjuder bastu, yoga, ångbad och diverse olika kroppsbehandlingar.

Det är inredningsarkitekten Pascale Nemery från företaget Scale Design som har ansvarat för renoveringen av hotellets rum, lobby och restaurang samt inredningen i spa-avdelningen.

Stämningsfull spa-upplevelse

I Ress Spa bidrar varje detalj till att skapa en stämning som förmedlar lugn och välbefinnande. Färgvalet är harmoniskt och rör sig i gråaktiga toner fördelade mellan materialval och inredning i ett nära samspel med miljöns speciella ljusförhållanden. Färgskalan är hämtad från den omgivande färöiska naturen, säger Pascale Nemery:

– Rummen är djupa och har en viss kojkänsla. Så i stället för att försöka göra dem ljusa och nordiska i sitt uttryck har vi lyft fram lokalernas inneboende styrkor – mörka rum och den omfamnande känsla som mörkret ger. Det är den mörka, färöiska naturens färgskala som allt i spa-avdelningen lutar sig mot.

Troldtekt som färöiska berg

Pascale Nemery valde naturgrå Troldtekt för att säkerställa bra akustik, men även för att de naturliga akustikplattorna passar väl in i inredningens förbindelse med den omgivande naturen och behandlingarna.

– Troldtekt fungerar otroligt bra eftersom den naturgrå färgen har samma varma glöd som färöiska berg. Det gäller även de putsade väggarna som tillsammans ger olika djup. Alla textilier och övriga inventarier har olika nyanser av grönt som referens till Färöarnas frodiga gräs. Det är naturen som anger ramarna för de kvaliteter vi har tillfört lokalerna, säger Pascale Nemery.