En välkomnande restaurang

På den smala Adelgatan mellan nya och äldre byggnader ligger restaurang Glød i Turbinehuset, som är granne med det historiska före detta elverket. Restaurangen ligger i gatuplan i hörnet av ett mindre torg, som ligger i anknytning till Turbinehuset.

Akustikplattor från Troldtekt som takbeklädnad på restaurang
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Hos restaurang Glød serveras lunch för medarbetare i hela Turbinehuset, som rymmer en rad olika verksamheter. Under några timmar kommer lunchgästerna, ofta i mindre grupper, och njuter av en trivsam lunchstund tillsammans med kollegorna.

På kvällarna fungerar restaurang Glød som en mindre restaurang, och då delas rummet ofta upp i mindre enheter. Stället används också även för större, privata arrangemang. Restaurangen serverar maten enligt principen om att varje bord delar på maten, som serveras på fat, så kallad social dining. Man fokuserar på goda smakupplevelser och en trivsam atmosfär, där gästerna känner sig hemma.

Mjuka material

Turbinehuset är en modern och hållbar byggnad från 2016, uppförd i tegelsten och med eleganta detaljer i koppar runt de stora fönsterpartierna. Husets arkitektoniska identitet balanserar fint mellan rustika material och skarpa detaljer.

Hos Glød finns även stora fönsterpartier mot Adelgade och torget som med en ny inredning har fått gardiner från golv till tak. Resultatet är en elegant och rogivande samstämmighet mellan rummets golv och tak och en mer förtätad stämning.

I taket i hela resten av byggnaden har man använt Troldtekt akuatikplattor i färgen naturgrå, som är ett akustikvänligt och hållbart val som stämmer med husets karaktär. Golven är en kombination av terrazzoklinker och trägolv, och den höga kvaliteten återkommer hos möblerna, som övervägande är tillverkade i trä och andra mjuka material. Gröna växter ger en hemtrevlig atmosfär. På den bortre väggen i den stora, flexibla lokalen finns en målad väggdekoration, som bidrar till att ge platsen en lugn helhetskänsla och personlighet.