Restaurang i maritim atmosfär

Vid kajkanten i Århus småbåtshamn ligger en ny restaurang där fiskrätterna kan avnjutas tillsammans med utsikten över den rofyllda miljön runt hamnen och den nya stadsdelen Aarhus Ø, oavsett om man äter ute eller inne.

Troldtekt Restaurant Anker
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Restaurang Anker ligger i en ny byggnad som passar in fint med den befintliga miljön runt småbåtshamnen. Skalan i området är liten med små skjul, båthus, fiskebutiker och klubblokaler. För att inte bryta skalan är byggnadens tak uppdelat i mindre enheter, så att taket utgörs av tre sadeltak.

Även i fråga om materialval passar den nya tvåvåningsbyggnaden in väl. En kombination av svart trä och grått tegel ger ett på samma gång maritimt och modernt uttryck. Vid ankomsten till byggnaden möts man av en skulptural tegelskorsten som ger platsen mycket av sin identitet. På byggnadens övervåning håller dataföretaget Enversion till, också i ett fantastiskt läge.

Gedigna material

Stora fönster- och dörrpartier i restaurangen ger en flytande övergång mellan ute och inne och gör det möjligt att släppa in luft och att enkelt servera gästerna där ute. Entrépartiet är fint placerat där huskroppen förskjuts och det uppstår ett skyddat hörn. Materialen på insidan är mycket välvalda och gedigna, vilket man även kan se redan på fasaden.

Golvet är klossgolv som är mycket slitstarkt, men samtidigt vackert och går bra ihop med den maritima stämningen. Taken är täckta med svarta Troldtekt ljudabsorbenter, vilke ger en lugn, sammanhängande takyta och god akustik. En genomgående mur i grått tegel mellan restaurangen och köket understryker den lugna inredningen där atmosfären upplevs intim och varm tack vare stora rumsavdelande gardiner och fönsterpartier i ädelträ.