En hyllning till det rena

Maten på Restaurant MARK bygger på danska råvaror av hög kvalitet och serveras i en inbjudande miljö i Landbrug & Fødevarers byggnad på Axeltorv i Köpenhamn.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect MAA

Restaurangen ligger i ett hörn, vilket gör dagsljuset till en viktig del av dess identitet. Dagsljuset ger liv åt materialen och ändrar karaktär under dagen, precis som utbudet av råvaror skiftar med årstiderna. Miljön i restaurangen är väldigt elegant, där golv- och takytornas raka linjer kombineras med runda former på bardiskar, trappor och badrumsinredning.

Restaurangen är öppen hela dagen och har dessutom en flexibel eventlokal med en mer intim känsla. Den estetiskt inbjudande miljön har krävt flera års renovering, och många val har gjorts under arbetets gång.

Kärlek till maten

”Säsongens frukt, färsk fisk, musslor och ostron fiskade i haven runt omkring oss. Kött, fågel, mejerivaror, hantverksöl och gediget matkunnande från olika delar av Danmark. Allt det goda som vårt land är uppbyggt av” – så beskriver MARK själva sitt kök.

Inredningen bygger vidare på tanken om ärliga material och ytor, med en mix av trä, tegel, läder, keramik och glas. Många av detaljerna är handgjorda, till exempel lamporna i munblåst glas. Den vackra kombinationen av färger och texturer blir till en berättelse som stimulerar sinnena under måltiden.

Ett återkommande inslag i inredningen är Troldtekt, som inte bara säkerställer bra akustik, utan dessutom bidrar med unik design i flera olika färger.

Troldtekt line-plattor i naturträ, monterade i samma riktning som takets belysningsskenor, leder in gästerna i restaurangen. Troldtekt puzzle i en varm, mörk ton har valts som en modern dekoration och elegant övergång mellan tak- och väggytorna. På nedre plan finns restaurangens vinkällare och elegant inredda toaletter, där svarta Troldtekt line-plattor ger en mörk, stämningsfull atmosfär.