Stjärnspäckad vegetarisk restaurang mitt i naturen

På en hållbar ort i närheten av Århus ligger Restaurant Moment. Ett matställe som på bara några år har väckt intresse internationellt. Restaurangen drivs med extra omtanke om miljön, vilket också avspeglar sig i inredningen.

Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik på bl.a. restauranger
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Längs en liten grusväg och med utsikt över gröna marker ligger Restaurang Moment. Ett matställe som på bara några år har nått stora framgångar, som kulminerade under 2019 då restaurangen tilldelades den ärofyllda utmärkelsen ”Bib Gourmand” i den franska Michelin-guiden. Matstället ligger i utkanten av den hållbara orten Friland på Djursland. Orten består av cirka 45 hus, där nyckelorden är hållbarhet, skuldfrihet och egenföretagande.

– Vi driver restaurangen utifrån en önskan om att den ska vara så självförsörjande och hållbar som möjligt. Det smittar av sig på alla delar av restaurangen – från menyerna och de dagliga rutinerna till inredningen och byggnadens arkitektur, berättar Rikke Storm Overgaard. Hon äger och driver restaurangen i samarbete med sin man Morten Storm Overgaard.

Hållbart byggande

Morten och Rikke Storm Overgaard hade ingen erfarenhet av restaurangbranschen när de gav sig ut på sitt framgångsrika matäventyr. Drömmen var att skapa en vegetarisk restaurang där allt lagades från grunden. Menyn utgår från årstidens grönsaker, där merparten kommer från den omgivande trädgården och från lokala, ekologiska leverantörer. Det hållbara synsättet avspeglar sig även i själva restaurangbyggnaden.

– Vi vill gärna demonstrera hur man kan bygga med hänsyn till miljö, människor och djur. Därför har vi använt material och tekniker som möjliggör återbruk och mindre föroreningar, berättar Rikke och Morten Storm Overgaard.

Till exempel består byggnaden av isolerande halmelement. De justerbara solcellerna ger värme året runt, och den stora fasaden med tvåglasfönster garanterar god luftcirkulation.

Ett stilfullt uttryck

Även invändigt är varje enskilt element noggrant genomtänkt och utvalt med hänsyn till miljön. Lamporna är en designprodukt tillverkad av gamla papperspåsar, stolarna har tillverkats för hand i Århus av bok som har vuxit nära stolfabriken, och golvet är behandlat med naturliga produkter. På så sätt hoppas paret att kunna påverka människors fördomar.

– Många tror felaktigt att hållbarhet bara kan uttryckas på ett enda sätt. Vi vill visa att det går att laga vegetarisk gourmetmat, och att inredningen kan vara stilfull och lyxig även om den uteslutande består av återbrukbara material, berättar Rikke och Morten Storm Overgaard.

Taket i restaurangen är klädd med Troldtekt akustikplattor i färgen naturträ som samspelar fint med restaurangens andra naturliga inslag.

– Våra gäster ska få en storslagen upplevelse när de kommer hit. Därför är det en förutsättning att akustiken är god, så att gästerna kan fokusera på maten och sällskapet. De ljusa Troldtekt-taken passar fint ihop med restaurangens dämpade färgskala och ger en ljus och välkomnande känsla i lokalen, berättar Rikke och Morten Storm Overgaard.