Italienskt hantverk för alla sinnen

På gågatan i Odder ligger restaurang Vecchio Convento, som bjuder på det bästa från Italien. Förutom den traditionella maten präglas stället också av ett italienskt sinne för hantverk och design.

För den italienska kocken Massimiliano Cameli har det varit viktigt att ta med sig det bästa från Italien till Danmark. Restaurangen är inredd med ett större rum som har utsikt över gågatan i Odder och i förlängningen av detta ett mindre rum där man istället kan följa med på vad som händer i köket genom en öppning i väggen. Interiören präglas av att det överallt finns element som väcker sinnena, något som har varit en medveten tanke med inredningen. Arkitekten Kenneth Arboe, som också är från Odder, berättar att det har varit en spännande process att inreda restaurangen. Han säger vidare: ”Först var vi tvungna att skala bort hela innanmätet i lokalerna, som tidigare var en grekisk restaurang, och vi hittade spår av den äldre byggnaden som vi har byggt vidare på, till exempel en vagnportal med tegelbåge och ett tak med fina detaljer”. 

 

Specialdesign

I stora fält i taket har man monterat svart Troldtekt line. Troldtekt har vissa akustiska egenskaper som är viktiga i en restaurang, men designmässigt skapar plattornas linjer en riktning i det annars skeva gamla huset, medan spotlights i taket sitter på skenor som vackert ramar in takplattorna. Den svarta färgen på Troldtekt-plattorna skapar intimitet i rummet tillsammans med den mörkgröna färgen i taket.

En italiensk hantverkare har lagt ett speciellt mosaikgolv som passar till de putsade tegelväggarna. Kunniga, italienska konsthantverkare från Massimillianos hemstad Portico Di Romagna har enligt designriktlinjerna dekorerat baren och lamporna ovanför i mörkt stål. De små keramiklamporna som hänger över borden är också specialdesignade för restaurangen och är tillverkade av goda vänner i Italien. Överallt har man tänkt in fina detaljer, även i möbleringen och inredningen. På väggarna hittar man naturligtvis fotografier från kockens pittoreska hemtrakt i Norditalien.