Långa linjer på restaurangen vid havsfjärden

På Restaurant Strandtangen i Skive (DK) förenas bra råvaror och stilfull inredning till en större helhet. De svarta akustiktaken med frästa spår skapar en intim stämning och ett vackert skuggspel.

Svarta Troldtekt line akustikplattor med frästa spår skapar en intim stämning och ett vackert skuggspel på nyinredd restaurang
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Här doftar det av hav och smakar av ärlig, nordisk mat. Välkommen till Restaurant Strandtangen, som ligger invid havsfjärden på den danska orten Skive. Med utsikt och dansk gastronomi i vacker inramning.

Även om restaurangen är enkel finns det ett tydligt fokus på detaljerna i designen. En svart skinnsoffa har byggts in i väggen, en brasa brinner i spisen, belysningen är dämpad och det finns ett stort vinrum med glasväggar. Det enkla men genomtänkta uttrycket går igen på menyn, som bjuder på läcker mat av de bästa lokala råvarorna. 

Förvandlad till elegant design

Restaurangchefen heter Maria Nørgaard, och hon arrenderar Strandtangen tillsammans med sin man, Halldor Asmundsson, som har arbetat som kock på en rad olika restauranger. Han övertog stället år 2014 och förvandlade inredningen på Restaurant Strandtangen till elegant, dansk design.

 – Restaurangen behövde en kärleksfull hand. Vi ville att den skulle inbjuda mer till trivsamt umgänge, samtidigt som gästerna skulle kunna njuta av den natursköna utsikten och inte minst den goda maten, berättar Maria. Därför vände sig paret till formgivaren Søren Vester.

Resultatet av samarbetet är den intima restaurangen, där mörka golv i ekträ och ett svart akustiktak bidrar till det exklusiva uttrycket.

Ytan är en helhet

Just taket, som är designlösningen Troldtekt line, har en genomgående roll i designen. Troldtekt line garanterar en elegant och enhetlig takyta utan synliga fogar, med ett lugnt uttryck som känns igen från listtak.

– De svarta akustikplattorna med frästa spår på längden är utgångspunkten. De skapar ett vackert skuggspel och ger en rumslig upplevelse, där man kan fördjupa sig i maten, samtalen och den vackra utsikten, berättar formgivaren Søren Vester och förtydligar:

– Jag tycker att det är superhäftigt att se hur Troldtekt har utmanat och utvecklat sin kärnprodukt i en ny designlösning. Den består av samma enkla material, men man har lekt med akustikplattorna och använder dem för att skapa ett nytt och spännande uttryck. Troldtekt line upphäver mötet mellan akustikplattorna och gör ytan till en helhet. Det är helt genialt, tycker jag.

Søren Vester nämner också de hållbara fördelarna med akustikplattorna, som består av naturmaterialen trä och cement.

Avspeglar personlighet

Tillsammans med Maria och Halldor har Søren Vester även haft målet att inredningen ska avspegla restaurangens meny, och inte minst innehavarnas personligheter.

– Havsfjärden spelar en viktig roll för restaurangen genom såväl utsikten som menyn. Tittar man noga ser man det även i inredningen, som har ett marint uttryck med vackra landskapsbilder av Limfjorden, berättar Søren Vester.

– När man kommer in i restaurangen känner man sig omedelbart välkommen. Det beror till stor del på Maria och Halldors enorma gästfrihet, som förstärks av inredningen, säger Søren Vester.