En autentisk taverna med smak av grekisk sommar

I Egå norr om Århus kan man uppleva en liten bit av Grekland. Som en dold pärla ligger restaurangen Sevags som serverar grekisk mat i en undangömd miljö.

Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik på bl.a. restauranger
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Meze, tzatziki och gyros. Det grekiska köket dignar av läckra nationalrätter, och om man frågar Sevags ägare finns det helt enkelt inget bättre. Sevag Aharounian, som till vardags kallas ”Greken”, är själv född på den grekiska ön Naxos. Och det är just sommarkänslan från den grekiska övärlden som restaurangen i Egå minner om.

– Jag älskar Grekland – den avslappnade stämningen, den familjära attityden och inte minst den hemlagade och smakrika maten. Allt det har jag samlat här i restaurangen, berättar Sevag Aharounian, som har drivit Sevags de senaste sex åren.

Sevag Aharounian står själv bakom disken under merparten av veckans dagar, där han får en informell pratstund med restaurangens många stamgäster. Han vet både vad stamgästerna heter och vad de beställer.

Ett andra hem

Inredningen i restaurangen ligger Sevag Aharounians särskilt varmt om hjärtat. Lokalerna är utsmyckade med foton och andra personliga ägodelar från hemlandet – och ett urval av stolarna och borden har fått den ikoniska turkosblå färgen som kännetecknar landet.

– När gäster kommer in i restaurangen ska de känna att de kommer på besök i mitt hem. Jag spenderar i stort sett all min tid i restaurangen, så det är mycket viktigt för mig att man känner sig välkommen, berättar Sevag Aharounian, och förklarar att många av hans gäster ofta tittar på de stora väggbilderna och minns sköna semestrar.

Plats för fullt hus

Restaurangen har plats för omkring 70 gäster, och det är inte sällan det är fullt hus. Därför är det också viktigt för Sevag Aharounian att akustiken är bästa möjliga.

– Jag älskar att prata med mina gäster och jag njuter när det är fullt drag. Men när folk sitter och äter ska de kunna höra vad personen på andra sidan bordet säger, berättar Sevag Aharounian.

Sevag Aharounian är en erfaren herre med 29 års erfarenhet från restaurangbranschen. Därför visste han redan innan restaurangen i Egå slog upp portarna att han skulle välja ljudabsorberande takplattor från Troldtekt. Förutom att de dämpar stojet från de många gästerna och det öppna köket, bidrar akustikplattorna till en renare estetik i restaurangen eftersom de döljer de många rör och ledningar som krävs i en restaurang.