Stor matsal med må bra-atmosfär

Som en del av ett nybyggnadsprojekt hos Stadler Rail AG i Berlin-Pankow för 70 miljoner euro har även en modern matsal för nästan 1 500 anställda byggts.

Photo: s+v gmbh, www.stahlverbundbau.de

Stadler Deutschland GmbH är idag en av Berlins största industriarbetsgivare, efter att Stadler grundade Stadler Pankow GmbH år 2000 som ett joint venture med Adtranz och tog över anläggningen med de då 197 anställda. Ernst Stadler lade grunden för företaget redan 1943 med grundandet av ett ingenjörskontor i Zürich. 1945 började Stadler tillverka batteridrivna lok och diesellok.

I Pankow ligger idag ett kompetenscentrum för utveckling av spårvagnar, pendeltåg och tunnelbanefordon. Den nya byggnaden, som innehåller en stor produktionshall, kontor och matsal, planerades och uppfördes av totalentreprenören stahl + verbundbau GmbH och har totalt 24 000 kvadratmeter.

Ljust, öppet och välkomnande

I den moderna matsalen finns det gott om plats för de anställda både inne och ute. I matsalen som badar i ljus har man kombinerat åtskilliga bord i olika höjd med barstolar och skålformade stolar i jordnära nyanser. Här finns allt från mindre bord med upp till fyra platser till större gruppbord, alla placerade runt en öppen serveringsdisk.

Matsalen är perfekt belyst tack vare sin stora glasfasad från golv till tak och ser också vänlig och inbjudande ut tack vare många gröna växter. I matsalen finns också en separat lounge som på ett fint sätt smälter in väl med mörka inramade glaselement och förstärker den öppna karaktären. En mysig sittgrupp med bekväma, blå fåtöljer i den bakre delen av matsalen inbjuder till att dröja kvar med något att dricka efter måltiden. I kombination med det blå väggmotivet i detta område, som liknar en karta med en markerad rutt, skapas en imponerande färgkontrast mot resten av inredningen.

Akustiska öar som designelement

Ljusa golvplattor i beige och grått kombineras med möbler i ljust trä och mörk metall, samt med gråvita väggar och tak. I matsalens utbyggnadskoncept ägnades särskild uppmärksamhet åt en både akustiskt och kreativt optimerad design av taken. De är utformade som öppna industritak och ger fri sikt över betong och ventilationsrör och -öppningar. Det särskilt viktiga designelementet är dock de många fyrkantiga och avlånga akustiska öarna i taken i naturligt brunt med smidigt integrerade belysningselement.

I kombination med öppna rumsavdelare i modulär konstruktion delar de upp rummet i olika ”séparées” och ger matsalen en mysig känsla trots den höga takhöjden. I kombination med svarta akustiska väggelement med linjestruktur skapas en mycket speciell må bra-atmosfär i rummet, vilket är medvetet inrett utan mycket väggdekorationer.