Exklusiv upplevelse för flygresenärer från Östjylland

Aarhus Airport har genomgått en större renovering. Målet är att alla som reser till och från flygplatsen ska känna sig som VIP-gäster. Därför har flygplatsen inretts med designermöbler och eleganta svarta akustiktak.

Troldtekt träullsplattor säkerställer bra akustik i kontor- och företagsbyggnader
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Aarhus Airport är Danmarks fjärde största flygplats. Knappt en halv miljon flygpassagerare lyfter eller landar här varje år. Och målet är att öka antalet till 1,5 miljon inom fem år. Som ett naturligt led i tillväxtstrategin har flygplatsen genomgått en omfattande renovering som ska bidra till att sätta flygplatsen på världskartan.

– Utöver att vi har fått många nya rutter har vi tittat på hur vi kan öka passagerarnas vilja att flyga till och från flygplatsen. Här är mat och inredning två viktiga parametrar som vi har jobbat med, säger Merete Olesen som är Airport Station Manager på Aarhus Airport.

VIP-upplevelse för alla

Det är framför allt våningsplanet en trappa upp som man har fokuserat på. Här har det tillkommit ett nytt café- och loungeområde och en ny restaurang har också öppnat.

– När våra passagerare kommer till flygplatsen ska de kunna resa härifrån mätta och belåtna med ett bra helhetsintryck. Det är ju här en bra resa börjar eller slutar. Danmark och Århus har en stark position på både design- och matscenen, därför har vi också valt ut de bästa produkterna och materialen, säger Merete Olesen och förklarar:

– Målet är att alla passagerare ska känna sig som VIP-gäster. De ska få en upplevelse av att vi anstränger oss och att flygplatsen är exklusiv och lever upp till deras förväntningar.

Inredning, möbler och utsmyckning har tagits fram av designföretaget HAY, medan restaurang- och cateringföretaget MIB från Århus står bakom maten.

Svarta tak skapar exklusivitet

För att förstärka det exklusiva uttrycket har flygplatsens befintliga akustiktak från Troldtekt målats svart. Förutom att svarta tak fulländar designuttrycket, ligger de målade taken i linje med flygplatsens fokus på återvinning och hållbarhet. Troldtekt är ett naturmaterial av danskt trä och cement, och taket har en livslängd på minst 75 år – även när det har målats om.

– Att taket målades svart har förändrat flygplatsens helhetsuttryck och gett den en mer exklusiv och elegant känsla. Vi har bland annat hämtat inspiration från hotellbranschen, och det är imponerande vilken skillnad det blev när vi ändrade färgen på taket, säger Merete Olesen.

I det nya loungeområdet har nya akustikplattor monterats så att taket matchar den övriga inredningen.

Nu är designen på plats, och det finns en önskan om att flygplatsen ska förbinda Östjylland med övriga Europa och eventuellt även New York. Därför har man börjat rita på en större ombyggnad av parkeringsplatsen, och man pratar även om nya övernattningsmöjligheter.