Kontorshotell med cool design

SAS-byggnaden på Amager Strandvej i Kastrup har omvandlats till ett modernt kontorshotell med närhet till både flygplats och motorväg. Inredningen har skapats med respekt för den ursprungliga arkitekturen.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen

Fasaderna är vitputsade, men den postmodernistiska stilen lyser igenom och ger byggnaden en unik identitet. I dessa tidigare verkstads-, lager- och kontorslokaler ligger nu ”Amagerstrand”, med många olika faciliteter och rumstyper för både små och stora företag.

Bakom Amagerstrands coola design står Tegnestuen Vibeke Brinck och Studio Heima, som har bevarat delar av byggnadens historia – till exempel den råa betongkonstruktionen.

Men de har också tillfört klara färger och en effektiv akustikreglering. Möteslokalerna har till exempel grå Troldtekt-plattor i taken, rena väggytor och mattor i samma färg som akustikplattorna. Det ger en lugn inramning, både utseendemässigt och akustiskt, och möjliggör ett brett användningsområde.

Bra ljus och akustik

I det nya kontorshotellet United har arkitekterna skapat fina miljöer för raster, tillfälliga arbetsplatser och formella eller informella möten. Ljus strömmar ner längs den höga väggen och reflekteras av de vita Troldtekt-plattorna, som samtidigt ger hela rummet en bra akustik. Väggen upplevs som ren och lugn, men är samtidigt ett lapptäcke av skiftande ytor.

Här kombineras Troldtekt-plattor i olika storlekar och med olika struktur, vilket ger betongen en levande yta. Andra element, som de röda kabelrännorna och de blå mötesboxarna, för tankarna till 1980-talets estetik och är ett medvetet sätt att bevara husets karaktär.

United upplevs som en inspirerande miljö med ett tydligt designmässigt sammanhang, som samtidigt har högt i tak och en lugn atmosfär.