Mörka tak ger exklusiv känsla i råa företagslokaler

Rå naturlighet, gott om plats och ett ärligt uttryck. Det är vad mäss- och inredningsföretaget Ambiente har skapat i de nya 11 500 kvadratmeter stora företagslokalerna i Skanderborg. Kontrasterna ligger i inredningens raffinerade detaljer.

Troldtekt akustikplattor har unika ljudabsorberande egenskaper och säkerställer bra akustik i t.ex. kontorsbyggnader
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Bakom den mörka fasaden vid Skanderborgs-avfarten på E45 öppnar sig mäss- och inredningsföretaget Ambientes råa och rustika företagslokaler. Planen var egentligen inte att flytta ifrån lokalerna i Højbjerg, men företaget växte helt enkelt ur sin kostym och tog chansen att skapa någonting helt unikt.

– Det var en perfekt möjlighet för ett professionellt inredningsföretag som oss att skapa vår tolkning av hur företagslokaler kan se ut, så att de inspirerar både medarbetare och kunder, säger Michael Skjødt, ägare och Creative Director på Ambiente.

Målet var att bygga något som inte funnits tidigare. På mindre än ett år förvandlades en kal tomt i Stilling till en inspirerande arbetsplats där det på alla sätt är högt i tak för företagets 50 anställda. Ambientes kontor tog på några få månader form i en rå, ospacklad betongram fylld med kontraster från mjuka detaljer och stram arkitektur. Inredningen avspeglar det faktum att Ambiente är experter på att skapa kreativa universum och bygga upp dem – i samarbete med kunden.

Vit stad av byggklossar

Därför är det ett naturligt genidrag när det inuti betongbyggnaden sticker upp 18 förskjutna kritvita kuber. Kuber som påminner om byggklossar mitt i en lek. White City, som kuberna kallas, är lokaler som kan användas som kreativa mötesrum, utställningslokaler eller kontor.

– Våra nya lokaler och framför allt White City ska berätta för människor vad vi kan bygga. Därmed säljer vi ju inte en egentlig produkt eftersom vi skapar allt tillsammans med våra kunder. Det gör vår verksamhet unik och därför vill vi också att våra lokaler ska vara unika och fungera som inspiration, förklarar Michael Skjødt.

Allt under ett tak

Inredningsföretagets nya lokaler har skapats av arkitektfirman Ardess med fokus på likvärdighet mellan de olika yrkesgrupperna. Därför har byggnaden konstruerats med en genomgående, stark förbindelse mellan allt från hantverkare i produktionen till designers och säljteam vid skrivborden.

Varje avdelning har utsikt över den 1 000 kvadratmeter stora ljusgården. Uterummet är inspirerat av den danska barrskogen och följer byggnadens röda tråd till perfektion. Höga, gröna träd präglar utsmyckningen i de höga rummen och bidrar till att skapa stämning och lugn.

Just rummens storlek kräver att man har koll på akustiken. Därför har man installerat eleganta svarta Troldtekt-akustikplattor i hela den administrativa delen.

– Troldtekt-plattorna har en naturlig råhet och ett otroligt ärligt uttryck som förmedlar vår vision om att allt det vi gör ska göras med ärlighet, säger Michael Skjødt.

I hela den administrativa delen och matsalen, som är inredd som en restaurang, har man valt svartmålad Troldtekt. De svarta Troldtekt-taken i kombination med långa, tunga gardiner ger rummet en intim och stämningsfull loungekänsla. I White City, där inredningen enkelt ska kunna bytas ut, är tak och takutsprång klädda med neutrala, vitmålade Troldtekt-plattor.

– Kuberna i White City ska vara ljusa och öppna, och därför har vi valt vita Troldtekt-plattor till taken här. Rummen fungerar bland annat som showrooms, och därför finns en kontinuerlig variationsförmåga i både inredning och funktion, förklarar Michael Skjødt.