Moderna lokaler för kreativt arbete

Att hjälpa startup-företag att utvecklas och erövra nya marknader – det är kärnverksamheten för investmentbolaget APX. Denna så kallade ”accelerator” har sedan 2018 sitt kontor i hjärtat av Berlin, i stadsdelen Kreuzberg med sina student- och konstnärskvarter.

Photo: Diplomingeniør Olaf Wiechers, arkitekt

Med stöd från företagen Axel Springer och Porsche har de båda ägarna Jörg Rheinboldt och Henric Hungerhoff hittills investerat i över 70 startup-företag i över 20 branscher, med grundarteam från över 20 länder och över 100 co-investerare.

Namnet APX är en förkortning, där A står för Axel Springer, P för Porsche och X är en symbol för något nytt och okänt. Ägarna förklarar att ”apex” dessutom är mittpunkten i en kurva, där racingförare växlar från broms till gas för att accelerera ut ur kurvan.

De ljusa och öppna lokalerna förmedlar en känsla av konstnärlig elegans och sprudlande modernitet, vilket stämmer väl överens med företagets innovativa och kreativa arbete.

I den stora, öppna foajén finns ett forum med sittplatser på en läktare. Den ljusblå metallkonstruktionen med ljusbeige och blå trappsteg erbjuder gott om plats vid föreläsningar och seminarier. I andra änden av rummet finns en avlång, funktionell köksdel med stora vitlackerade ytor och små svarta kakelplattor – ett perfekt komplement vid olika typer av evenemang.

Bakom forumet ligger medarbetarnas arbetsplatser, anslutna till varandra via ett antal breda, arkadliknande väggöppningar. Här finns allt från skrivbordsplatser utmed fönstren till små hörn med loungekänsla och slutna, inglasade rum.

De dominerande färgerna på väggar och golv är ljusgrått, mörkgrått och vitt. Ett avancerat belysningskoncept och möbler i gult, blått och rött skapar färgglada accenter. Gröna växter och ett flertal skickligt framhävda detaljer bidrar till en inspirerande arbetsmiljö.

Den harmoniska helheten kompletteras av mörka tak, där bland annat akustiklösningen Troldtekt line i svart har installerats.