Fokus på vatten som livsviktig resurs

Den blanka ytan och den böjda fasaden ger den nya byggnaden en tidlös karaktär och ett energiskt uttryck. Eftersom en stor del av bottenvåningen är transparent ser den övre delen ut att sväva och det bidrar till att ge hela konstruktionen en visuell elegans.

Troldtekt Aqua Globe
Photo: Thomas Mølvig, architect

Skanderborg Forsyningsvirksomhed ligger på gränsen till ett naturskönt område sydväst om stadens centrum. Här har en ny cirkulär samlingspunkt för innovation, kunskap och upplevelser med utsikt över skogen byggts. Som namnet AquaGlobe antyder handlar det om vatten och alltså om den viktigaste resursen på planeten jorden. Utan rent vatten inget liv.

AquaGlobe ‒ Water Solution Center ‒ samlar vattenbranschens mest ambitiösa aktörer för att leverera lösningar som ger tillgång till rent vatten och sanitet för alla. Här utvecklas och testas ny, innovativ och hållbar vattenteknik direkt i Skanderborg Forsynings fungerande anläggning och mäter den i realtid. Det bidrar till att lyfta dansk export, säkra lokala jobb och lösa den globala vattenkrisen.

I receptionen hälsas man välkommen av en skulpturalt formad receptionsdisk som naturligtvis är målad blå som vatten. Själva foajén är husets ljusa centrum och det fina rummet fungerar även som showroom. På bottenvåningen finns dessutom en matsal med utsikt mot skogen i söder.

Det cirkulära atriet skapar fin kontakt mellan våningarna. På första våningen finns bland annat en stor öppen kontorsmiljö, som har en helt unik atmosfär på grund av den runda formen i 360 grader. Här finns också flera mötesrum och informella soffgrupper för fördjupning och samtal. På den översta våningen ligger också omklädningsrummen för de anställda som arbetar i ”marken”.

Den mycket öppna rumsstrukturen är naturligtvis en utmaning rent akustiskt. Man har dock lyckats skapa en behaglig miljö genom att använda vitmålade Troldtekt akustikplattor på alla takytor. Det skapar lugn och ro i det dynamiska huset och det finns många fina detaljer, där taket fortsätter som en obruten yta, ovanför skiljeväggen i glas.