Från flytdocka till designcentrum

På Balticagade i Århus hamn ligger stora och små designföretag sida vid sida, men på avstånd ser de stora husen fortfarande ut som industribyggnader placerade längs kajkanten.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen

När varvsindustrin lämnade Mellemarmen mitt i Århus såg fastighetsbolaget Olav de Linde A/S möjligheterna med de gamla byggnaderna kring Århus flytdocka. Området har utvecklats successivt samtidigt som platsens atmosfär och charm har bevarats. Idag är Balticagade en populär adress bland både etablerade och nystartade företag. De uppskattar lokalerna, som har otypisk takhöjd, en kran i taket och tydligt slitna murstenar.

Olav de Linde vill bevara så mycket som möjligt och i övrigt använda återvunnet material. Med andra ord arbetar företaget med både hållbarhet och bevarande.

Minimum

Klädföretaget Minimum lägger också stor vikt vid hållbarhet. Minimums kontor ligger i en av de tidigare varvsbyggnaderna och är ett bra exempel på hur existerande byggnader som förvandlas till kontor får en väldigt speciell prägel. Glastaket och den dubbla takhöjden ger lokalerna en särskild atmosfär. Minimum och två mindre företag sitter i två parallella lokaler som ligger i anslutning till varandra. Lunchrummet ligger på ett inskjutet våningsplan varifrån man ser hela lokalen.

För att ett så stort och avskalat utrymme ska fungera som kontor har även akustiken bearbetats i samband med ombyggnationen. Vita akustikplattor från Troldtekt har monterats i stora fält i taket. Troldtekts produkter har därmed fungerat som ett adderat element i renoveringen.

Swift Creatives

På designföretaget Swift Creatives i grannhuset på Balticagade hittar man ett annat exempel på omvandlingen. ”Vi arbetar med ljud”, berättar medarbetarna. Företaget designar bland annat trådlösa högtalare och hörlurar.

Även här används Troldtekts akustikplattor i taket för att skapa en god akustik. Troldtekt-plattorna har monterats direkt på det obearbetade betongtaket och har samma färg. Även om taket är betonggrått upplevs rummet som ljust och levande. De stora fönsterpartierna släpper in mycket dagsljus, men också speglingar från Århusbukten precis utanför.

I ena änden av lokalen finns två mötesrum med glasväggar, medan resten av utrymmet rymmer såväl kontorsarbetsplatser som matplats och showroom. En sådan modern inredning fungerar bäst just i före detta industribyggnader.