Kommunalt kontorshus med plats för 1 040 anställda

För bara några få generationer sedan var Gellerup en enkel bondgård med tillhörande mark väster om Århus. På 1960-talet växte östra Jylland så att det knakade och man byggde en arkitektritad vision i betong med bostäder, köpcentrum, simhall, kyrka och hotell.

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i kontors- och företagsbyggnader
Photo: Thomas Mølvig, arkitekt

Som på så många andra platser i världen drabbades bebyggelsen efter ett antal år av svåra sociala problem och allmänt förfall.

Gellerupplanen genomgår nu en total förändring. Flera stora bostadshus har rivits och kommunala arbetsplatser har flyttat ut till området. Det nya kontorshuset ”Blixens” är en av de mest utmärkande nya byggnaderna, och den ligger på den högsta punkten med fantastisk utsikt mot söder.

Blixens är ett väldigt stort hus. Utvändigt framstår det egentligen inte som så dominerande i området, eftersom bostadshusen i Gellerup är byggda i stor skala. Dessutom har den stora volymen lösts upp och gjorts ”mindre” genom mycket medvetna förskjutningar av fasaderna. Det gör byggnaden skulptural och varierad i sitt uttryck.

Rått och industriellt

Invändigt förstår man snabbt att det är en arbetsplats för över 1 000 personer. Det är väldigt högt i tak och huset känns faktiskt större invändigt. Man hittar hela tiden nya synvinklar och när man tror att man äntligen har sett allt står man plötsligt i ännu ett jättestort atrium med gröna växter och loungemöbler.

Materialvalen följer tidens tand. Rått och industriellt med inslag av mjuka fält och återvunnet tegel samt paneler i återvunnet trä. Här passar Troldtekt akustikplattor in på ett naturligt sätt och ytornas struktur förstärker berättelsen om en hållbar kontorsmiljö anno 2019.

>> Läs mer om Café Europa i kontorshuset Blixens