Elegant kontor med högt i tak

I Köpenhamn har Danmarks största fastighetsrådgivare Colliers flyttat från en trång kontorslokal med opraktisk planlösning till nya fantastiska lokaler med högt i tak. Men först krävdes en omfattande renovering.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen

På den nya adressen på Toldbodgade 33 kan både besökare och medarbetare ta del av en modern och stilsäker miljö, som samtidigt återfinns i ett väldigt speciellt hus.

Byggnaden från 1800-talet har en brokig historia och har bland annat vintertid använts av Tivoli som förvaringslokal. Det förklarar den ursprungliga industriella strukturen med bärande pelare och nästan fem meters takhöjd.

Sänkta innertak togs bort, nya golv lades in och fönster och dörrar målades i svart för att återskapa det industriella uttrycket. Samtliga tak är klädda med vita Troldtekt akustikplattor som, tillsammans med den bakomliggande mineralullen, ger en gedigen akustikreglering. Detta innebär, i kombination med de vita väggarna och pelarna, att lokalerna upplevs som väldigt rymliga och ljusa.

Flytande rum

Det är Colliers egna arkitekter och det tekniska teamet hos Occupier Services som har inrett lokalerna. I början av projektet var det Helle Nøhr som ansvarade för det här arbetet. Nu har uppgiften tagits över av Tine Mouritsen och hennes team som framöver ansvarar för inredningen för både kunder och Colliers egna kontor.

Vi har pratat med Tine Mouritsen som är arkitekt och anställd som Head of Workplace Advisory på Colliers.

”Belysning spelar en viktig roll i rum med hög takhöjd. På samma sätt är akustiken viktig för en trivsam atmosfär och bra arbetsmiljö i både kontor, möteslokaler och matsal”, berättar hon.

Hon tillägger att det varit en spännande process att förändra kollegernas vardag, från en arbetsplats med små rum till de stora sammanhängande rummen i Toldbodgade, där stora skulpturala lampor har placerats på flera ställen på kontoret som en del av en inredning som drar blickarna till sig.