Nytt liv i centrum

CORE i Oldenburg är ett tydligt exempel på hur framtidens stadskärnor skulle kunna se ut. Här kombineras innovativa arbetsplatser med livsstilskoncept och förstklassiga matupplevelser – såväl lokala specialiteter som streetfood från världens alla hörn.

Photo: Torben Weiss

Varuhuset Herties gamla lokaler på 6 000 kvadratmeter i centrala Oldenburg stod länge tomma, men sedan april 2021 har de fått nytt liv tack vare initiativtagaren och arkitekten Alexis Angelis. Efter en resurseffektiv renovering erbjuds här numera toppmoderna arbetsplatser, och delar av lokalerna utgörs av innovationsplattformen CORE. Inom ramen för NEU_FUNDLAND-projektet har man på en yta av cirka 2 500 kvadratmeter skapat ett modernt kontorshotell med mötes- och konferenslokaler samt en saluhall med olika gastronomiska erbjudanden.

Öppen och levande plats

Genom att totalrenovera och omstrukturera lokalerna har man lyckats skapa en öppen och levande plats för branschövergripande utbyte och urbant umgänge. Stora fönsterpartier släpper in mycket ljus och ger samtidigt ett intryck av transparens och gemenskap.

En trappläktare i trä med tre sittrader bidrar också till den ljusa och moderna känslan. Den ligger mitt i saluhallen, CORE:s kulinariska mötesplats, och passar utmärkt för offentliga eller semioffentliga föreläsningar. I lokalerna finns dessutom två hörsalar med plats för upp till 250 personer. Kontorshotellet med såväl flexibla som fasta arbetsplatser och delvis inglasade mötesrum ligger på andra våningen. Här finns även ett pentry och loungeutrymmen.

Modern, urban stil

Möbler och inredning har valts ut specifikt för CORE, i samarbete med Noord Good Interior. Stilen är modern och urban tack vare en kombination av innertak i industriell stil och material som betong, trä, glas och metall. Alla takinstallationer, som ventilation, belysning och kablar, har lämnats synliga för att skapa den rätta industrikänslan. I delar av taket har träullsplattor monterats, som bidrar med både funktion och design. De övertygar med sina goda akustiska egenskaper – framför allt i de gemensamma utrymmena.