Diplomatic-taket

Danmarks konsulat och handelskontor i Sydney i Australien har flyttat till en imponerande ny lokal med utsikt över den berömda Sydney Harbour Bridge.

Troldtekt, Danish Consulate Sydney
Photo: Nicole England

Tegnestuen Mejeriet, med bas i Danmark, anlitades både som arkitekt och projektledare. Förutom ett besök på plats och ett samtal med konsuln och hans medarbetare samt säkerhetsavdelningen ingick det i uppdraget att utarbeta en layout på omkring 260 kvadratmeter och att designa en dramatisk men enkel inredning med rena skarpa linjer och en aura av effektivitet.

Syftet med layouten och renoveringen av det nya kontoret var även att skapa en design som skulle visa upp dansk/nordisk arkitektur. Det innebar ett öppet kontor med stora ytor och glasväggar samt golv med en blandning av danska mattor och trä (ek). 

Arkitekterna bestämde sig sedan för att ett Troldtekt-tak var det perfekta sättet att knyta ihop hela inredningen på. Denna lösning innebar även att ekot och efterklangen från de hårda ytorna minskade dramatiskt tack vare takets effektiva akustikegenskaper. Därför installerades grå Troldtekt-paneler med en ultrafin struktur. Dessutom framhäver taket den danska/nordiska looken som märks direkt när man kommer in på det nya danska konsulatet och handelskontoret.