Byggprojekt i Berlin

Sedan flera år tillbaka pågår ett av Berlins största byggprojekt i stadsdelen Mitte. Mellan Oranienburger Straße, Tucholskystraße, Monbijoupark och Museuminsel växer ”Forum an der Museuminsel” fram med totalt tio byggnader, de flesta k-märkta.

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i kontors- och företagsbyggnader
Photo: Olaf Wiechers, arkitekt

I slutet av 2021 ska projektet vara klart, och då kommer här att finnas såväl bostäder och arbetsplatser som restauranger och eventlokaler.

Det cirka 200 år gamla området sträcker sig från Oranienburger Straße i norr till floden Spree i söder, och gränsen mellan den norra och södra delen går vid Ziegelstraße. I områdets norra del ligger Torhaus (”porthuset”) mellan två historiska byggnader. Logenhaus är byggt 1791 och var tidigare högkvarter för frimurarna. Byggnaden vid Tucholskystraße fungerade tidigare som DDR:s post- och kommunikationscentral. I art déco-byggnaden huserar sedan flera år tillbaka Delivery Hero, ett företag som grundades 2011 och erbjuder matbeställningar online från olika leverantörer och varumärken i 14 länder. De har över 12 000 anställda över hela världen, varav cirka 1 000 på huvudkontoret i Berlin. I slutet av 2020 lät Delivery Hero renovera sina lokaler i det 5 våningar höga Torhaus, för att även i framtiden kunna möta efterfrågan på den växande marknaden.

Våning 2 till 4 utgörs av öppna kontorslandskap och på översta våningen finns ett stort gemensamhetsutrymme för medarbetarna. I den cirka 300 kvadratmeter stora kontorsdelen finns tillräckligt med plats för ungefär 40 arbetsplatser. Förutom kontorsyta finns på varje våning mötesrum, sanitära utrymmen (även anpassade för funktionshindrade) och köksfaciliteter.

Akustiskt optimerat öppet kontor

Vid inredning av stora kontorslokaler används ofta ytor i hårda material, som armerad betong, plast och glas. Dessa släta ytor reflekterar ljudet från telefonsamtal, rörelser och elektronisk utrustning. Därmed ökar också ljudnivån, vilket kan leda till allt från koncentrationssvårigheter till nedsatt prestationsförmåga och hälsoproblem. För att förhindra detta tog projektkontoret neotares från Frankfurt fram en plan för Delivery Heros nya lokaler.

Särskild uppmärksamhet ägnades åt att skapa ett innertak med optimal akustik och design. För att bevara den råa industrikänslan har endast en tredjedel av betongtaken (med en takhöjd på 3 meter) försetts med akustikplattor. Både ventilations- och takupphängningssystem har lämnats synliga. Strömförsörjningen till arbetsstationerna sker i största möjliga utsträckning via kabeldragning i det upphöjda golvet.

Akustiska öar av cementbundna träullsplattor har installerats i taken på de tre våningarna. Akustikplattor från Troldtekt tillverkas av certifierat trä från danska skogar och cement av danska råvaror. De varierar inte bara i färg, utan även i ytstruktur. Till Delivery Heros lokaler valdes tre snygga lösningar från den nya designserien, som 2020 tilldelades både ICONIC Award och det tyska designrådets pris German Design Award. Serien är dessutom nominerad till DETAIL Product Award 2020.

I Torhaus installerades Troldtekt® line, en rätvinklig akustikplatta med frästa spår, och Troldtekt® Romb mini, en sexkantig akustikplatta i två olika utföranden. Gemensamt för samtliga designlösningar är att de bidrar till en bra akustik och ett sunt inomhusklimat, samtidigt som de ger taken ett snyggt och karaktärsfullt uttryck.