Förnyelse och tradition under samma tak

I området finns sedan tidigare en del gamla verkstäder och små fabriker. Nu byggs nya kontorslokaler, som är väl anpassade till den här miljön och uppfyller kraven för DGNB silver.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen

Det återvunna teglet och de homogena fasaderna med stora fönsterpartier är en tolkning av industrikulturen på Dortheavej i nordvästra Köpenhamn. Den nya fastigheten utgörs av två byggnader längs gatan, med en torgyta emellan som leder in till ett område med olika småföretag.

Byggnaderna har 3 resp. 3½ våningar och är därmed ungefär lika höga som de flesta av grannhusen. Invändigt är de inspirerade av industriell arkitektur med råa betongväggar och synliga installationer. Robusta inslag som högkantsparkett och djupa, träklädda fönsternischer skapar en fin kontrast till de råa väggarna.

I samtliga innertak har svarta Troldtekt akustikplattor installerats som en enhetlig ”matta” bakom ventilationssystemets många rör. Kontorslokalerna har högt i tak och stora fönsterpartier åt flera håll, vilket gör att de svarta taken framhäver de ljusa, luftiga rummen.

Moderna akustiklösningar

Vid ingången till var och en av de båda byggnaderna finns ett trapphus helt klätt i svart Troldtekt puzzle, som leder upp till de olika våningarna. De mönstrade plattorna fungerar som en diskret dekor och framhäver hissen som ett sammanbindande element i trapphuset. Troldtekt puzzle är en kvadratisk platta som kan kombineras till ett sammanhängande mönster eller, som här, användas för att skapa en mer slumpmässig design.

Även lunchmatsalen har fått ett unikt uttryck med gula rombformer på väggarna. Troldtekt rhombe mini ger en tredimensionell effekt och är inte bara en snygg dekoration utan absorberar även ljud effektivt – vilket är viktigt i en lunchmatsal.