Inredning inspirerad av vatten

DTU Science Park i Hørsholm är Danmarks ledande tillväxt- och utvecklingsmiljö med en lång lista på anslutna företag. DHI är ett av de företag som varit en del av DTU Science Park de senaste 50 åren.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen

ARCnordic arkitekter & ingeniører har ansvarat för arbetet med att renovera och modernisera lokalerna efter DHI, som har flyttat till ett nytt kontor i DTU Science Park. Uppdraget har varit att skapa attraktiva lokaler för framtida hyresgäster i den gamla byggnaden. Ett av områdena är en flygel med mötesrum i olika storlekar, tillhörande pentryn och loungeområden.

Byggnadens historia innebar vissa utmaningar, som har kunnat användas för att få en charmig känsla. Inredningen kännetecknas av en grafisk stil med vita väggar och svarta bågar och spröjs i glaspartierna som avgränsar mötesrummen. Kontrasterna mjukas upp av ljusblå gardiner, möbelklädsel i mötesrummen och varma färger i kaféområdet.

Kurvor och vågor

En välfungerande miljö för mötesrum och lounge kräver en bra akustik och därmed ljudabsorption. Till taken har ARCnordic valt designlösningen Troldtekt curves i en mörk specialfärg, vilket ger en fin koppling mellan rummen genom glasväggarna. Samtidigt är det en Troldtekt-platta med ett unikt vågigt mönster i plattan, där fyra smala spår omger ett bredare spår.

Eftersom den tidigare hyresgästen DHI forskar om vatten och miljö ligger det vågiga mönstret i Troldtekt-plattorna väl i linje med husets historia och temat kring vatten. Det vågiga mönstret förknippas med strömmande vatten och gör att plattorna ”flyter ihop”.

De mindre mötesrummen har inte Troldtekt curves ända ut till väggarna, utan kombineras mitt i rummet med en slät platta i form av en fris längs väggarna. På så vis blir utformningen i taket till en hel dekoration. Dessutom finns det inbyggda spottar i taket, som också har svarta armaturer för att inte störa helheten.