Innovativt ljud och välkomponerad arkitektur

Byggnaderna ligger idylliskt, speciellt med tanke på att Dynaudio finns i ett stort industriområde norr om Skanderborg. Byggnaderna ligger nämligen i kanten av en liten skog med gamla, höga lövträd. Motorvägen och järnvägen passerar några hundra meter bort i nordväst, men det är träden som dominerar och skapar en grön kuliss.

Troldtekt Dynaudio
Photo: Thomas Mølvig, architect

Det nya test- och utvecklingscentret har integrerats väl med Dynaudios befintliga byggnader. Huset har tre våningar, och med sin framskjutna placering har det också en klart signaleffekt. Arkitekturen är enkel, skarp och raffinerad, och avspeglar företagets egna high-end-produkter.

Dynaudio är världsberömda för sina högtalare, som bl.a. används inom bilindustrin av VW och Bugatti. 2015 köptes företaget av den kinesiska elektronikjätten Goertek för nästan 300 miljoner danska kronor. Det har inneburit att man nu backas upp av en kapitalstark ägare och får tillgång till nya tekniker, som banar väg för ett nytt kapitel i Dynaudios historia. Ambitionen är att bli ett av världens bästa kompetenscenter för ljud.

Internationell miljö med skandinavisk ton

Det finns plats för 50 ljudingenjörer som arbetar i öppna kontorsmiljöer med enkel tillgång till mer stängda möteslokaler och ljudavlyssningsrum. Helt i linje med den ljusa nordiska interiören har man använt Troldtekt i färgen grå natur som takbeklädnad både i kontor och korridorer.

Husets tekniska hjärta är ett imponerande mätrum i världsklass på 13 x 13 x 13 meter. I den svartmålade volymen på 2.200 kubikmeter testas nya högtalare, och det har krävt en mycket speciellt ljudisolering, eftersom kontoren ligger runt om ljudrummet i tre plan. När en högtalare testas lyfts den upp på 6 meters höjd och 31 specialmikrofoner placerade i en halvcirkelformad båge mäter ljudet från högtalaren.