Berlins mest innovativa kontorsbyggnad

På nästan 14 000 kvadratmeter erbjuder EDGE Grand Central Berlin toppmoderna arbetsplatser och de har även belönats för sitt ekologiskt hållbara byggande.

Väggbeklädnad med Troldtekt träullsabsorbenter i kontorsbyggnad
Photo: Olaf Wiechers

Den åtta våningar höga nybyggnaden, ritad av arkitektfirman Bolwin Wulf i Berlin, ligger alldeles i närheten av Berlins centralstation och håller högsta standard både tekniskt och vad gäller hållbarhet.

Flera certifieringar
Den tyska organisationen Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB) har förhandscertifierat EDGE Grand Central för byggnadens ekologiskt hållbara konstruktion och energieffektivitet med den högsta betygsnivån ”Platina”. Dessutom är byggnaden den allra första byggnaden i Tyskland som får förhandscertifikatet ”WELL Gold Core & Shell” från International Well Building Institute (IWBI). Med detta certifikat belönas exceptionella koncept som bidrar till att skapa en hälsosam arbetsmiljö och till att öka välbefinnandet för de människor som befinner sig och arbetar i byggnaden.

Komfort för medarbetarna
De fyra takterrasserna, rummen för fitness, vila och massage, ett rum med öppen spis samt olika spelmöjligheter (bordtennis, bordsfotboll och biljard) bidrar alla till välbefinnandet i detta kontorskomplex. I ett 400 kvadratmeter stort gemensamt utrymme finns gratis frukt och müsli och det finns även en bar.

Tack vare den toppmoderna IT-infrastrukturen i den nya byggnaden kan medarbetarna också ställa in och anpassa belysning, ventilation och temperatur individuellt efter sina egna behov via en byggnads-app.

Öga för detaljer
De totalt har 113 mötesrummen av olika storlek och med teknisk topputrustning har utformats och inretts med ett verkligt öga för detaljer och med kreativt och innovativt samarbete i åtanke. Heltäckningsmattor i djärva färger ger rummen en mysig och inbjudande karaktär. Akustikelement från Troldtekt installerades på vissa väggar i färger som matchar golven. Förutom den viktiga ljudisoleringen fyller väggbeklädnadens struktur även en viktig designfunktion och bidrar till en avslappnad atmosfär.