En kontorsmiljö på ett fundament av välbefinnande

Människor som trivs bra presterar bättre. Så lyder filosofin bakom Eminent, som är den första WELL-certifierade kontorsbyggnaden i Norden och som därmed har skapats för att främja människors trivsel. Eminent är också certifierad som miljöbyggnad på guldnivån.

Väggbeklädnad med Troldtekt träullsabsorbenter i kontorsbyggnad
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Luft, vatten, ljud, ljus, kost, motion och välbefinnande. Det här är de sju huvudingredienserna för kontorsbyggnaden Eminent, som konstruerades för att certifieras enligt hållbarhetsstandarden WELL.

Här finns bland annat lokalproducerad mat, som delvis avnjuts på takterrassen. Konst och design som får människor att ta trapporna. Ett välutrustat cykelrum, närbeläget fitnesscenter, ljusterapi och avstressande musik. Allt är inslag som annars sällan får väga lika tungt på ritbordet som de faktorer som traditionellt är kända för att främja en god arbetsmiljö och ett bra inomhusklimat. 

Kanozi Arkitekter har ritat Eminent, och arkitekt SAR/MSA Åsa Jentsch berättar om projektet:

– WELL-certifieringen involverar flera mjuka värden som till stor del motsvarar det som vi arkitekter gärna vill tillföra i projekten. Genom att arbeta med WELL genom hela designprocessen lyckades vi skapa en ny ram för att diskutera aspekter som dagsljus, en tydlig kontakt mellan inne/ute och skulpturala, framträdande trappor. Hela teamet av arkitekter, ingenjörer, entreprenörer och byggherrar diskuterade och värdesatte plötsligt de mänskliga aspekterna av byggnaden och dess design.

Öppenhet mot alla

En av byggnadens unika egenskaper är att Eminent släpper in den omgivande miljön genom ett öppet och rymligt tak på bottenplanet. Här kan alla dricka en kopp nybryggt kaffe på ”coffice”, ett caféområde som fått sitt namn av orden coffee och office, oavsett om man besöker byggnaden i arbetssyfte eller bara tillfälligt som privatperson.

– Eminent öppnar sina armar mot omgivningen och bjuder in alla att utforska rum och element inne i byggnaden. Vi har mycket medvetet skapat ett transparent och varmt bottenplan, så att den stora byggnaden kan bli en vänlig del av stadsbilden, säger Åsa Jentsch.

Akustik och välbefinnande

Teamet har bland annat fokuserat på hur materialen och den akustiska miljön påverkar upplevelsen av att anlända till byggnaden. De har valt en bred palett av material för att skapa visuell variation, och en gemensam nämnare i materialvalet är taktila ytskikt och densitet. I ”coffice” har vi valt akustiktak från Troldtekt.

– En bra akustisk miljö är mycket viktig för ett positivt första intryck. En lugn atmosfär är också avgörande för de människor som arbetar i Eminent. Det gör det enklare att hålla koncentrationen. I WELL-handboken finns utmärkta verktyg för att tillgodose önskemålet om att skapa ett sunt akustiskt landskap, så det är något vi har arbetat medvetet med, säger Åsa Jentsch.

– Filosofin är att vi människor påverkas positivt om vi slipper hantera oönskad information som når oss genom ljud medan vi arbetar och umgås. I den kontexten bidrar Troldtekt på den akustiska nivån, men akustikplattorna har även en nostalgisk dimension i en svensk kontext eftersom de har skapats av trä, fortsätter hon.

Eminent ligger i Hyllie mellan Malmö och Öresundsbron. Det är den första byggnaden i Norden som har WELL-certifierats. Kontorsbyggnaden är också certifierad som miljöbyggnad på guldnivån, vilket är den högsta miljöklassen för byggnader i Sverige.