”everyworks” – framtidens coworking

Vill du jobba koncentrerat och i fred på den mest centrala platsen i den tyska huvudstaden? Deutsche Bahn gör det möjligt med ”everyworks”, det första hyrbara coworking-utrymmet i sitt slag alldeles intill Berlins centralstation.

Photo: Diplomingeniør Olaf Wiechers, arkitekt

På tionde våningen kan alla som klättrar på hemmakontorets väggar, som är på genomresa eller som letar efter ett mötesrum bekvämt via en app boka arbetsplats eller mötesrum på tillfällig basis – även per minut.

Deutsche Bahn utvecklar coworking, där flera personer arbetar mobilt med sina enskilda projekt på ett ställe, och reagerar därmed också på den rådande corona-situationen.

Med flexibla, tysta och hygieniska kontorslösningar från ”everyworks” behöver ingen sitta ensam och isolerad vid det obekväma köksbordet mellan sina egna fyra väggar, utan kan känna sig bekväm och vara produktiv på en modern och professionellt utrustad arbetsplats – både under kortare och längre perioder och med tillräckligt avstånd till andra coworkers.

Den cirka 1 500 m² stora ytan nås via Welcome Area. En bardisk fungerar både som reception, kaffebar och arbetsbord. I alla rum är det starka och ibland lysande färger som sätter tonen.

För tyst, fokuserat arbete finns för närvarande 115 flexibelt bokningsbara så kallade Minute Seats samt ytterligare 21 arbetsplatser i ”Focus Area” i den bakre delen av den rymliga och ljusa lokalen. Det finns också nio mötesrum med plats för två till åtta personer. De är utrustade med höj- och sänkbara bord, Bluetooth-aktiverade skärmar (43 och 55 tum), stora whiteboardtavlor och en låda med presentationsmaterial.

HDMI- och VGA-adaptrar kan lånas gratis. Internet samt vatten, kaffe och te ingår också. Om man vill kan man även boka catering.

För optimal akustik i denna kreativa arbetsmiljö är alla väggytor och möblernas klädslar akustikeffektiva. Likväl är de kännetecken för konceptet. Till skillnad från de djärva färgerna på möblerna är tak och golv inredda i neutralt grått.

Svarta Troldtekt akustikplattor sitter på delar av väggarna i kontoren hos ”everyworks”. De garanterar största möjliga ljuddämpning och skapar en lugn miljö.