Framehouse

Spektakulär kontorsbyggnad med öppen trästruktur och flexibel planlösning i två etage

Photo: Thomas Mølvig, architect MAA

Läget är egentligen inte mycket att skryta om: ett företagsområde strax söder om Köpenhamns flygplats och 12 km från centrum. Bland en grupp stora hangarbyggnader, som nu används för nya ändamål, har ett imponerande nytillskott sett dagens ljus. Detta visionära projekt – Framehouse – utsågs till ”Årets Kontorsbyggnad 2020” i Danmark.

Framehouse är ett nybyggt kontorshotell bestående av tre parallella huskroppar som smälter väl in i omgivningen. Utvändigt är det en relativt anonym byggnad med fasader i obehandlad aluminium, fönsterband längs hela långsidan och glaspartier med inslag av trä i gavlarna. Överallt är proportionerna snygga och precisa, vilket signalerar hög kvalitet. Här finns plats för 120 medarbetare/användare.

Interiör med skogskänsla

Den mellersta huskroppen är själva hjärtat i Framehouse. I den här delen av byggnaden, som är något indragen, ligger också entrén. Här finns dessutom reception, mötesrum och matsal. Redan i foajén märker man att det är en helt unik byggnad, som har skapats utifrån en hög ambitionsnivå.

Trä är det dominerande materialet, och den spektakulära kontorsmiljön håller hög arkitektonisk kvalitet. Det är som att kliva rakt in i en skog med höga trädstammar och vackert ljusinfall. Vart man än vänder blicken möts man av nya snygga vinklar och detaljer. Det är god visuell kontakt mellan våningarna och atmosfären är hemtrevlig – som i en exklusiv alpstuga.

Konstruktionen består av limträbalkar och pelare. Allt annat utgörs av skelettramar, både fasaden och takkassetterna. Innertaket består av plywood på träbjälkar. Svarta Troldtekt-plattor med trälister har monterats på både väggar och tak. Det säkerställer god akustik i den öppna kontorsmiljön och är en diskret, men mycket effektiv, lösning.

Framehouse har ritats av Schmidt Hammer Lassen Architects, med ägaren John Foldbjerg Lassen som projektledare och idéutvecklare. Tillsammans med VD:n på Framehouse ApS – Martin Kvist-Madsen – har han utvecklat visionen om ett hållbart kontorshotell.

Så här säger John Foldbjerg Lassen om arkitekturen:

"Jag tycker att vi har lyckats skapa en byggnad där man kan se hantverket, alltså träet i strukturen – både det bärande och det burna. Den öppna planlösningen bidrar till att skapa en ljus och levande arbetsmiljö. Mötesrum, matsal och gemensamma utrymmen är placerade centralt, med kontor längs fasaden på båda våningsplanen. Det inbjuder till social samvaro, men gör det också möjligt att dra sig tillbaka och arbeta enskilt."

Framehouse är koldioxidneutral, i stort sett självförsörjande på energi och certifierad enligt DNGB Guld. Byggnaden har nominerats till en rad priser, bl.a. Danish Wood Award 2021 och Årets Arne 2019.

 

”Den enkla arkitekturen är en referens till lokalmiljön och gör samtidigt Framehouse till en väldigt speciell och unik byggnad i Danmark tack vare den öppna trästrukturen, som är både hållbar och innovativ.”

Citat från Akademisk Arkitektforening vid nomineringen till Årets Arne 2019